Newsflash
Internaționale

Studiu de fază 3: un medicament împotriva Alzheimer a redus plăcile amiloide

de L. Budin - apr. 3 2023
Studiu de fază 3: un medicament împotriva Alzheimer a redus plăcile amiloide

Compania Eli Lilly and Co a făcut publice datele preliminare furnizate de primul său studiu clinic cu un tratament de ultimă generaţie împotriva Alzheimer.

Rezultatele arată că noul medicament a redus plăcile amiloide din creierul pacienţilor aflaţi în primele stadii ale bolii.

creier-avc

Doze mai mare din medicamentul administrat prin injecţie subcutanată au avut o eficiență sporită, au precizat reprezentanţii companiei Eli Lilly, citați de Reuters și Agerpres.

Compania farmaceutică a lansat un studiu clinic de faza III pentru noul său anticorp experimental, Remternetug, însă nu a precizat încă dozajul care va fi selectat pentru studiile ulterioare, care vor fi de mai mare amploare.

Dawn Brooks, coordonatoarea departamentului global de dezvoltare a medicamentului Remternetug, spune că obiectivul firmei americane este acela de a înţelege cum să echilibreze cel mai bine nivelurile de dozare, durata tratamentului și siguranţa pacienţilor.

La o conferinţă medicală organizată în oraşul suedez Goteborg, compania Eli Lilly a prezentat datele intermediare obţinute de la un studiu realizat pe 41 de participanţi. Cercetarea a arătat că procentul de eliminare a plăcilor amiloide a fost de 75% la cei 24 de pacienţi care au primit Remternetug în cele mai mari trei dozaje.

Cel mai frecvent efect advers indus de medicament a fost un tip de inflamaţie cerebrală denumită ARIA-E, care a fost observat la 10 participanţi, iar unul dintre pacienţi a întrerupt tratamentul din cauza unei reacţii adverse severe.

Eli Lilly ar trebui să anunţe înainte de sfârşitul lunii iunie rezultatele studiului său clinic de fază III, pentru a arăta impactul generat asupra capacităţii cognitive de Donanemab, un alt anticorp dezvoltat pentru a scădea depozitele amiloidale, aflat într-un stadiu mai avansat de dezvoltare şi care este administrat prin perfuzii intravenoase.

Două medicamente dezvoltate împotriva Alzheimer de partenerii Eisai Co Ltd şi Biogen Inc, Lequembi şi Aduhelm, au fost autorizate de Agenţia americană a medicamentului (FDA) în cadrul unei proceduri accelerate, pe baza dovezilor furnizate despre abilitatea lor de a elimina plăcile amiloide.

Remternetug acţionează într-o manieră similară, dar implică o metodă de administrare la îndemână. Eli Lilly testează şi o versiune de administrare prin perfuzii intravenoase.

Workshop: Prevenirea și controlul infecțiilor în spitale

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe