Newsflash
Știri

Vaccinarea: o urgență globală

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iul. 31 2017
Vaccinarea: o urgență globală

     La nivel mondial, 12,9 milioane de copii au rămas neimunizați în 2016, atrage atenția un raport recent al Organizației mondiale a sănătății (OMS) și UNICEF. Practic, din zece copii unul nu a primit nicio doză de vaccin. Situația este extrem de gravă, în lume existând multe țări în care acoperirea cu vaccin diftero-tetano-pertussis (un exemplu) se situează sub 50%. Republica Centrafricană, Ciad, Nigeria, Somalia sau Ucraina se înscriu în aceste tendințe negative. Aceste cifre sunt cu mult sub ținta de 90% inclusă în Planul global de acțiune pentru vaccinare. Majoritatea copiilor neimunizați se află în zone de conflict (Afghanistan, Pakistan) sau țări subdezvoltate fără acces la servicii medicale. Mai mult, în raport se atrage atenția asupra inegalității acoperirii vaccinale, fenomen întâlnit chiar și în cadrul aceleiași țări. O altă problemă ridicată de experții care au realizat acest raport este imunizarea incompletă. Din anul 2010, proporția copiilor care au primit seria completă de trei doze de vaccin DTP a rămas la 86% (116,5 milioane de copii), fără modificări semnificative în ultimul an.

 

Sistemele de sănătate și vaccinarea

 

     Majoritatea copiilor care rămân nevaccinați nu beneficiază de niciun alt serviciu medical, fiind pur și simplu ignorați de sistemele de sănătate, atrage atenția dr. Jean-Marie Okwo-Bele, director al Departamentului de imunizare, vaccinuri și agenți biologici din cadrul OMS. Acesta susține că o soluție ar fi ca sistemele de sănătate să ajungă la cei din aceste zone deficitare, iar fiecare contact cu sistemul de sănătate trebuie să fie privit ca o oportunitate pentru vaccinare.
     Imunizarea este extrem de importantă, aceasta prevenind între două și trei milioane de decese anual. Difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola sunt boli infecțioase, potențial letale, care pot fi prevenite, iar pentru comunitățile defavorizate ar trebui dezvoltate strategii durabile pentru o acoperire vaccinală eficientă, prevenind astfel declanșarea epidemiilor cu impact devastator asupra populațiilor. „Vaccinarea este unul dintre cele mai bune exemple de acțiune pro-egalitate. Asigurarea necesarului de vaccinuri pentru comunitățile cu un status socioeconomic precar, având drept scop, în special, protecția femeilor și a copiilor ar trebui considerată prioritară”, afirmă dr. Robin Nandy, șeful Departamentului de imunizare din cadrul UNICEF. Astfel, atât OMS, cât și UNICEF militează pentru egalitatea în ceea ce privește accesul la servicii sanitare, indiferent de statutul social.

 

Rujeola în Europa

 

     Un alt raport al OMS analiza în martie 2017 situația epidemiei de rujeolă din România. În raport se specifica faptul că o explozie a cazurilor de rujeolă a fost observată și în alte țări europene (Italia, Marea Britanie, Germania), iar epidemiile din aceste țări au fost puse în legătură cauzală directă cu situația din țara noastră. Conform OMS, cele mai mari epidemii de rujeolă sunt în România și Italia. În România se află în plină desfășurare o epidemie de rujeolă care pare a continua, în ciuda măsurilor anunțate de autorități. Până la 14 iulie 2017, numărul total de cazuri confirmate este de 8.017, conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, iar cei mai mulți dintre copiii care s-au îmbolnăvit au fost cei nevaccinați. Au fost înregistrate 31 de decese – opt în județul Timiș, șase în județul Arad, șase în Dolj, trei în Caraș-Severin și câte unul în Bihor, Cluj, Călărași, Satu Mare, Vaslui, Galați, Mureș și București.

 

Modificări legislative controversate

 

     Care ar fi soluțiile? În vizita sa la București, din aprilie 2017, Zsuzsanna Jakab, director regional OMS Europa, declara că singura soluție pentru rezolvarea epidemiei de rujeolă din România ar fi vaccinarea obligatorie, prevăzută prin lege, a copiilor înainte de înscrierea la școală. La acel moment, reprezentanții guvernului nu au primit foarte bine sugestia, ministrul sănătății dând în schimb asigurări că va rezolva criza din România prin alte metode.
     În celelalte țări europene afectate de epidemia de rujeolă, măsurile au fost drastice și instituite prompt. În Germania, s-au propus măsuri legislative care sancționează părinții care nu își vaccinează copiii cu amenzi care vor ajunge chiar la 2.500 de euro și vor risca exmatricularea. La jumătatea lunii aprilie, Germania înregistra 410 cazuri confirmate de rujeolă, conform statisticilor Institutului Koch. Cercetătorii au recomandat ca, pe lângă copii, să fie imunizați și adulții născuți înainte de 1970 dacă nu au primit vaccinul sau dacă au primit o singură doză.
     În Italia, guvernul a decis obligativitatea vaccinării copiilor înainte de înscrierea la grădiniță. Oficialii italieni au condamnat curentul antivaccinist, considerând că teoriile vehiculate de oponenții imunizării nu au nicio bază științifică. Și în Portugalia este în toi o dezbatere privind o posibilă obligativitate a vaccinării.

 

Campanie provaccinare cu stocuri zero

 

     La 18 iulie 2017, Florian Bodog, ministrul sănătății, alături de Carmen Dan, ministrul afacerilor interne, au anunțat înființarea de centre speciale de vaccinare, cu personal medical delegat, care să se deplaseze în diferite comunități pentru intensificarea acțiunilor de imunizare. Această acțiune se va desfășura în colaborare cu medicii de familie și vizează atât copiii aflați pe lista de asigurați, cât și pe cei neînregistrați.
     După o lungă perioadă în care multe din vaccinurile incluse în Programul național de imunizare au lipsit, Ministerul Sănătății a anunțat refacerea stocurilor, urmând ca 170.000 de copii să fie vaccinați împotriva rujeolei. Conform unui comunicat de presă emis de MS, vaccinul ROR se livrează de furnizor direcțiilor de sănătate publică, iar dozele vor acoperi necesarul pentru minimum șase luni. Pentru celelalte vaccinuri (tetravalent și hepatitic B), livrările vor începe în august. În prezent, vaccinarea antihepatită B se realizează pentru nou-născuții cu mame care prezintă infecția cu virus hepatic B (antigen HBs pozitiv). De asemenea, se pun la dispoziția medicilor de familie și a direcțiilor de sănătate publică 8.000 de doze de vaccin diftero-tetanic. Vaccinarea diftero-tetanică reprezintă o vaccinare suplimentară, un rapel, care se administrează copiilor în vârstă de 14 ani, explică reprezentații Ministerului Sănătății, asigurând că aceste doze ar fi suficiente pentru a acoperi necesarul, în ciuda informațiilor apărute în presă, că vaccinul lipsește. Contrar informațiilor furnizate de MS, situația stocurilor de vaccinuri la 30 iunie 2017 era cu totul alta. Un raport CNSCBT publicat pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică din România arăta că stocurile de vaccin diftero-tetanic, atât în teritoriu, cât și la nivelul direcțiilor sanitare județene, erau zero.

 

Programul național și recomandările experților

 

     Recomandările OMS în ceea ce privește vaccinarea de rutină a copiilor au fost revizuite în martie 2017. Experții recomandă vaccinarea DTP cu administrarea primei doze la o vârstă de cel puțin șase săptămâni, a doua doză la interval de patru-opt săptămâni și a treia doză (ultima) la distanță de patru-opt săptămâni de precedenta. Pentru vaccinarea antirujeolică se recomandă administrarea primei doze la o vârstă cuprinsă între nouă și douăsprezece săptămâni, maximum la șase luni (primul rapel concomitent cu o doză de vaccin antirubeolic) și se administrează în total două doze la distanță de minimum patru săptămâni. Ghidul spune că în țările în care există o epidemie de rujeolă, în care riscul de mortalitate rămâne crescut, vaccinul trebuie administrat la vârsta de nouă luni, cu rapel între 15 și 18 luni. De asemenea, este precizat un lucru interesant: un vaccin combinat rujeolic-rubeolic sau ROR poate să nu fie varianta optimă în cazul țărilor în care acoperirea vaccinală nu atinge nici măcar 80%. Programul național de imunizare din România presupune administrarea ROR la vârsta de 12 luni, prin medicul de familie, cu rapel la cinci ani.
     Tot în raportul OMS și UNICEF dat publicității săptămâna aceasta este precizat că, la nivel mondial, 85% din copii au primit prima doză de vaccin antirujeolic înainte de împlinirea vârstei de un an, dar numai 64% au primit și rapelul. O protecție eficientă împotriva rujeolei se obține doar prin administrarea celor două doze.
     În acest context mondial îngrijorător, populația trebuie informată corect cu privire la vaccinare. La nivel național, țara noastră înregistrează o acoperire vaccinală sub 75%, unul dintre motive fiind refuzul vaccinării și campania mediatică antivaccinare. Prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, într-o declarație la un post de televiziune, spune că între 5 și 7% din părinți refuză vaccinarea și 30% nici măcar nu se prezintă cu copiii la medic. OMS recomandă o acoperire vaccinală de 95%. Situația acoperirii cu vaccinuri nou introduse este și mai gravă, abia ajungându-se la 50%. Vaccinurile cu rotavirus sau cel pneumococic pot reduce marcat mortalitatea infantilă, dar țările în curs de dezvoltare nu au un buget suficient de mare pentru a acoperi costurile administrării acestora.
     Problemele întâlnite în România nu sunt singulare. Curentul antivaccinist a devenit o problemă de sănătate publică mondială. Se justifică astfel dezvoltarea de strategii de sănătate durabile, găsirea de resurse materiale pentru susținerea programelor naționale de vaccinare și descurajarea teoriilor promovate de persoane neavizate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe