Newsflash
Știri

Un model pentru viitoarele generații de medici

de Dr. Cornelia Maria GLODEANU - mai 19 2017
Un model pentru viitoarele generații de medici
     În prima zi a lunii mai s-au aniversat 125 de ani de la nașterea marelui anatomist și savant Grigore T. Popa, patronul spiritual al Universității de Medicină și Farmacie din Iași.  Din acest motiv, reprezentanții instituției și-au propus ca, pe tot parcursul acestui an, să organizeze lansări, conferințe, lecturi publice, expoziții și proiecții video prin care să prezinte comunității academice și publicului larg viața și opera savantului român.
     Evenimentele omagiale au început la Iași, la 4 mai. Au participat universitari, medici, studenți și oameni de cultură din capitala Moldovei, din județul Vaslui și din București. În deschidere, prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină din Iași, a vorbit despre modelul pe care patronul spiritual al instituției îl poate constitui pentru noi toți și a încurajat cunoașterea mai profundă a vieții acestuia.
     La Muzeul de Istorie a Medicinii, elita intelectuală a Universității a participat la proiecția filmului „Grigore T. Popa – Anatomia unui caracter” și la vernisajul expoziției „Permanența Grigore T. Popa”, cu fotografii și documente de valoare istorică inestimabilă, organizată de dr. Richard Constantinescu, biograf al marelui savant român. Ulterior, cei prezenți au urmărit, în aula „George Emil Palade”, un scurt film cu secvențe din viața și opera profesorului Popa, precum și un mesaj video din partea Mayei Catherine Popa, strănepoata anatomistului, în prezent stabilită la New York.
     A urmat conferința „Grigore T. Popa – dragostea în interbelic”, susținută de dr. Richard Constantinescu, cadru didactic la disciplina Istoria medicinii, autor și iatroistoriograf. Acesta a surprins partea privată a vieții savantului român. Prin sutele de scrisori adresate soției, ori prin cărțile poștale pe care le trimitea copiilor din perioada în care se afla în Chicago sau Londra se dezvăluie dragostea sa imensă pentru familie. M-a impresionat în mod special un fragment dintr-o scrisoare adresată soției lui, în perioada în care se afla în ascunzătoare, prigonit de cei de la putere, în care afirmă că: „Suferința de azi ne onorează și dă vieții noastre un sens mai înalt. Tu știi foarte bine că dacă aș fi consimțit să fac tranzacții, să calc pe conștiința mea, aș fi huzurit pe orice bancă înaltă pe care aș fi putut să mă cocoț. În schimb, aș fi avut un suflet prostituat și o conștiința morală tulbure. Eu tot nădăjduiesc în triumful adevărului și al dreptății”.
     În continuare, portretul marelui anatomist a fost recreat în imaginarul nostru atât prin poveștile celor care l-au întâlnit, cât și din scrierile proprii. Pentru a realiza o imagine și mai clară, au fost invitate la manifestare și rude ale acestuia. Oana Popa, strănepoata lui Grigore T. Popa, ne-a încântat cu amintirile familiei despre acest mare om, povești care au dat viață celeilalte ipostaze a anatomistului: cea de tată și soț.  Am simțit că plutim în timp și devenim spectatori invizibili la scene care au marcat viața familiei Popa.
     Evenimentul s-a încheiat cu lansarea de carte „Pericolul neisprăviților”, ce aparține seriei de autor „Grigore T. Popa”, ediție îngrijită și coordonată de dr. Richard Constantinescu. Primul volum al seriei – „Jurnalul unui savant român în America” – a fost publicat în anul 2014. Scriitorul Liviu Antonesei, prof. dr. Ostin Mungiu și prof. dr. Eugen Târcoveanu au vorbit despre această nouă lansare.
     Pentru cei care nu au avut ocazia să îl descopere pe marele savant român, consider că apetitul pentru căutări mai amănunțite poate fi ușor deschis printr-un mic rezumat al vieții sale. În urmă cu foarte mulți ani, un tânăr fără încălțări, zgribulit, cu degetele de la picioare degerate, era adus de un coleg în fața unui călugăr de la Mitropolie. Acesta era cunoscut drept un ocrotitor al săracilor, căci găzduia, în cele trei camere ale chiliei sale, copiii săraci ai Iașiului sau tineri din Moldova veniți la Iași pentru studii. Deși a înfruntat mari lipsuri materiale, Gr. T. Popa a încheiat primul studiile la Liceul Național din Iași, înscriindu-se apoi la Facultatea de Medicină. La vârsta de numai 15 ani, în clasa a noua fiind, a tradus din franceză cartea lui Ernst Haeckel – „Histoire de la création des êtres organisés d’après les lois naturells. Conférences scientifique sur la doctrine de l’évolution en général et celle de Darwin, Goethe et Lamark en particulier”.
     În 1920 a primit titlul de doctor în medicină și chirurgie. Destinul său a înflorit în 1925, când i s-a acordat o bursă Rockefeller: a făcut studii de embriologie și neuroanatomie la Chicago, iar la Londra a aprofundat noi teme de anatomie, biologie. În 1930 a intrat în analele medicinii descoperind, alături de Una Fielding, sistemul port hipotalamo-hipofizar. În 1936 s-a întors la Iași și a fondat revista „Însemnări ieșene”, pe care a coordonat-o alături de Mihail Sadoveanu, George Topîrceanu și Mihai Codreanu. A scris și despre muzică, el însuși cântând la vioară.
     Din 1942, s-a transferat la Universitatea de Medicină din București, iar în 1947 a ținut ultima lui conferință la Ateneu, intitulată: „Morala creștină și timpurile actuale. Mai este posibilă astăzi credința în Iisus Hristos?”. Discursul său a adunat un public numeros – a fost nevoie să se aducă megafoane pentru a permite ca vocea să-i fie auzită de toți cei care veniseră special să îl asculte. Fără teamă, cu un discurs liber, și-a exprimat opinia, acuzând atât naziștii, cât și comuniștii, într-o perioadă delicată a istoriei, în care orice aluzie de acest gen atrăgea repercusiuni neplăcute asupra celui care „îndrăznea” să o exprime. Drept consecință, a fost amenințat cu privarea de libertate, a fost fugar. Grigore T. Popa a avut un caracter excepțional și un destin pe măsură. Marele savant român s-a stins din viață la 56 de ani.
     Prof. dr. Mircea Rusu – fost student al profesorului Grigore T. Popa – și-l amintește pe acesta ca fiind un om impunător și, în același timp, extrem de modest. Era apropiat studenților, dar foarte cunoscut și pentru severitatea la examene. „Mulți studenți făceau primii doi ani de medicină în străinătate, urmând să revină în țară din anul trei, când nu mai aveau ca obiect de studiu Anatomia”, a dezvăluit dr. Richard Constantinescu din viața studenților mediciniști din acea vreme. Totuși, severitatea marelui profesor era comunicată cu blândețe: „Te jenai când nu puteai să răspunzi la toate întrebările profesorului”, își amintește prof. dr. Mircea Rusu. „Și atunci el, înalt, frumos, punea mâna la bărbie și spunea: Dragă colega, matale încă nu ești bine introdus în această problemă. Și de aceea eu îți recomand: uite, îți mai dau un răgaz de zece zile, să stai să mai citești. Și să vii peste zece zile și eu te ascult cu mare plăcere. Și am să fiu entuziasmat dacă și matale ai să fii entuziasmat de ceea ce vei citi.”
     „Gr. T. Popa era atât de inteligent și excepțional orator, încât la discursurile dumisale gemea amfiteatrul de lume iar ușile erau larg deschise, lumea ascultându-l cu respect, interes și bucurie, era chiar și un auditoriu nemedical, era strălucitor, o somitate! Vorbea eliberat de orice canoane, având un magnetism special, trecea de la un subiect la altul ca pe o partitura muzicală, cu vocea melodioasă pe diferite tonalități… făcea pur și simplu o hipnoză în masă… Detesta profesorii slab pregătiți și studenții nevolnici, iar dacă prindea vreun student la copiat, îl pedepsea punându-l să scrie acel curs de trei ori”, și-a amintit dr. Angelica Butnărașu din povestirile despre marele savant și anatomist român.
     Un geniu de o valoare inestimabilă, un model de viață atât din punct de vedere profesional, cât și personal, un om vertical, cu tărie de caracter, un model demn de urmat pentru generațiile următoare de medici: acesta a fost Grigore T. Popa. Viața lui merită cunoscută, dezvăluită și evidențiată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe