Newsflash
Știri

Tactici agresive de recrutare

de M. V. A. - aug. 14 2015
Tactici agresive de recrutare
     În ultimele luni, două studii publicate în The Journal of Clinical Oncology stabilesc că beneficiile chimioterapiei abdominale (intraperitoneale) în cancerul ovarian sunt considerabile şi durabile: cu 23% mai scăzută este rata mortalităţii la femeile care au beneficiat de această procedură. În urmă cu nouă ani, Institutul Naţional de Cancer din Statele Unite a emis o alertă specială rezervată situaţiilor în care o descoperire este atât de clară încât trebuie schimbată rapid practica medicală. Subiectul acestei alerte: chimioterapia intraperitoneală în cancerul ovarian.
 
     De ce ar fi aşadar importante nişte studii care nu fac altceva decât să confirme o constatare veche de aproape un deceniu? Pentru că în aceste studii apar şi alte informaţii surprinzătoare. Neplăcut surprinzătoare. În ciuda beneficiilor evidente şi indubitabile, mai puţin de jumătate din pacienţii cu cancer ovarian din Statele Unite beneficiază de această abordare terapeutică. „Tragic“ este cuvântul folosit de dr. Maurie Markman, într-o declaraţie pentru New York Times, Markman fiind directorul medical al Cancer Treatment Centers of America. Motivele: chimioterapia administrată intravenos este o manevră mai facilă, iar unii medici încă se tem de toxicitatea crescută a acestei metode, deşi realitatea statistică îi contrazice. Un alt motiv al rezistenţei medicilor americani în adoptarea acestei manevre net superioare este că necesită mai mult timp. Markman spune că atunci când apare un nou medicament sau un nou dispozitiv, producătorii îl popularizează, laolaltă cu instrucţiunile de folosire. Dar în acest caz nu este vorba nici de un dispozitiv, nici de un medicament nou şi nimeni nu-şi asumă educarea medicilor. Singura soluţie în acest caz este ca pacienţii să-şi educe medicii şi să le solicite activ o astfel de administrare.
    Cert este că după publicarea alertei speciale mai sus pomenite, în primii trei ani s-a înregistrat o creştere de 33% a utilizării ei, în următorii doi ani până aproape de 50% şi, de atunci, pauză. Nicio altă îmbunătăţire a adoptării unei metode de care pacienţii beneficiază în mod evident.

 

       Liderii asistenţilor medicali din Italia, Spania şi Portugalia acuză „strategiile agresive“ practicate de firmele de recrutare care încearcă să convingă personalul medical să emigreze în Marea Britanie. Salariile dincolo de Canalul Mânecii sunt de trei ori mai mari decât în cele trei ţări latine. Sistemul de sănătate englez (NHS), aflat într-o criză fără precedent de resurse umane, încearcă să-şi acopere golurile aducând personal din alte ţări UE. Problema este că şi ţările de origine au probleme similare.
     În ce constă agresivitatea acuzată? Firmele britanice organizează conferinţe mari încă din ultimul an de studiu pentru asistenţii medicali, oferă cursuri gratuite de engleză şi, uneori, chiar cazare gratuită până la şase luni. Dar mulţi dintre asistenţii medicali care ajung în Marea Britanie nu lucrează într-un singur spital, ci sunt duşi din spital în spital în funcţie de necesităţile NHS. BBC afirmă că peste 2.000 de asistenţi medicali spanioli au început să lucreze în 2014 în Marea Britanie. Spania este urmată de Portugalia, Filipine şi Italia în clasamentul ţărilor-rezervor de asistenţi medicali pentru Marea Britanie. Sigur este că deschiderea pieţei muncii în domeniul medical creează o concurenţă tot mai acerbă pentru cadrele bine pregătite, ceea ce este benefic pentru medici şi asistenţi, dar nu şi pentru pacienţii ţărilor din care se pleacă.

 

     Puerto Rico, o insulă care este teritoriu asociat al Statelor Unite, a intrat în incapacitate de plată, ceea ce precipită o criză imensă de sănătate, ale cărei semne se văd deja de mult timp. Cel mai clar dintre ele este migraţia medicilor, câteva mii plecând în ultimii ani spre locuri cu slujbe mai bine plătite şi mai puţin stresante. Sună cunoscut, nu-i aşa? În plus, scrie New York Times, programele de stat de asigurări de sănătate, Medicare şi Medicaid, vor fi substanțial tăiate din cauza datoriilor imense acumulate. Peste 60% din locuitorii insulei depind de aceste programe, extrem de scumpe pentru efectele modeste produse şi responsabile de un sfert din datoria publică a insulei.
     Motivul falimentului economic al insulei sunt împrumuturile exagerate ale autorităţilor locale care nu mai pot da banii înapoi şi dispariţia manufacturilor de pe insulă. Aproape un milion de oameni vor rămâne fie fără asigurările de sănătate actuale, fie cu ele sever limitate. Politicienii locali acuză însă autorităţile de la Washington că nu i-au ajutat să-şi rezolve problemele, deşi sistemul de guvernare al insulei este independent de guvernul federal american, având un grad sporit de independenţă. Sună cunoscut? Grecia – Uniunea Europeană...?

 

     Dacă până şi cei mai eminenţi oncologi americani au ajuns să scrie guvernului petiţii prin care susţin nevoia reformulării politicilor de stabilire a preţurilor la medicamente, atunci înseamnă că suntem cu adevărat în faţa unei crize. Preţul mediu pentru un citostatic a crescut cu 8.500 de dolari anual în ultimul deceniu, în timp ce veniturile pacienţilor au scăzut. În general, preţurile tratamentelor folosite în cancer au crescut de zece ori în ultimul deceniu. „Nicio îmbunătăţire nu apare la orizont deoarece companiile farmaceutice continuă să arunce pe piaţă preţuri tot mai mari“, scriu cei o sută de oncologi care au semnat scrisoarea publicată în Mayo Clinic Proceedings şi este preluată de toată presa americană. „Se naşte întrebarea dacă preţul actual al citostaticelor se bazează pe o aşteptare rezonabilă de profit sau mai degrabă pe ce preţuri poate suporta piaţa“.
     Presiunile sunt deja atât de semnificative în Statele Unite (şi încep să fie şi în UE) încât fostul preşedinte american Bill Clinton a transmis şefilor industriei farma că trebuie să „explice, să explice, să explice şi să fie transparenţi, transparenţi, transparenţi“. Şi în Marea Britanie a început o mişcare, susţinută de lideri notorii ai lumii medicale, prin care companiile farmaceutice sunt încurajate să publice rezultatele tuturor studiilor clinice, nu doar ale celor pozitive. În unele cazuri se aşteaptă de la companiile farma să furnizeze unei părţi terţe inclusiv metodologia şi baza de date brută a studiilor respective.
     În mai multe state americane s-a introdus o propunere legislativă, actori importanţi din industria farma opunându-se, prin care se cere transparentizarea modalităţii în care companiile îşi stabilesc preţurile şi justificarea lor. Nu este clar dacă o astfel de lege va duce şi la scăderea preţurilor. Industria farma citează frecvent drept argument deja faimosul studiu al Universităţii Tufts din Boston care a constatat că, în medie, o companie cheltuie 2,6 miliarde de dolari până ce ajunge să comercializeze un medicament. Cifra este însă contestată deoarece centrul care a elaborat studiul primeşte finanţare din partea industriei farma, iar cifrele pe care se bazează concluzia respectivă au fost furnizate exclusiv de companiile farmaceutice. Oficial, şefii din industria farmaceutică susţin că stabilesc preţurile în funcţie de valoarea terapeutică a produsului respectiv, dar în realitate este mai mult o competiţie de care pe care: „Ne uităm unii la alţii şi încercăm să ţinem pasul cu ce fac ceilalţi. Sincer, nu e loc de ştiinţă aici“, a declarat un şef din industrie pentru New York Times. Desigur, sub condiţia anonimatului. Cum era acea vorbă? „Transparenţă, transparenţă, transparenţă“?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe