Newsflash
Știri

SUUMC: simpozion despre imunodeficienţele primare la adulţi şi afectarea digestivă

de L. Budin - nov. 18 2022
SUUMC: simpozion despre imunodeficienţele primare la adulţi şi afectarea digestivă

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” organizează, vineri, simpozionul „Actualităţi în imunodeficienţele primare la adulţi. Focus - Afectarea digestivă”.

Evenimentul subliniază necesitatea conştientizării acestor afecţiuni, care „au o prevalenţă mai ridicată” decât se considera iniţial, informează Agerpres.

suumc3
Sursă foto: Facebook Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”

 

Se subliniază importanţa diagnosticului precoce şi a managementului eficient al pacienţilor care suferă de boli ale sistemului imun, precum şi importanţa interdisciplinarităţii în abordarea patologiei acestor afecţiuni.

Imunodeficienţele primare cuprind un grup de peste 450 de afecţiuni caracterizate prin funcţionarea deficitară sau chiar absentă a unuia sau a mai multor componente ale sistemului imun şi care predispun la infecţii frecvente şi severe, autoimunitate, alterarea homeostaziei imune, boli autoinflamatorii, boli limfoproliferative şi neoplazii.

Incidenţa globală a imunodeficienţelor primare este estimată la 1:10.000, însă există variaţii în raport cu terenul genetic, factorii de mediu, condiţiile de viaţă, accesul la serviciile medicale etc.

Se estimează că peste zece milioane de persoane suferă la nivel mondial de o formă de imunodeficienţă primară. O proporţie de 70-90% dintre cazurile de imunodeficienţă primară rămân nediagnosticate sau sunt diagnosticate tardiv. Pacientul nediagosticat este vulnerabil, susceptibil la lezarea unor organe vitale, dizabilitate fizică şi chiar la deces prin complicaţiile bolii. Este necesară îmbunătăţirea criteriilor care semnalizează necesitatea investigării în sensul unei imunodeficienţe primare”, se arată într-un comunicat preluat de Agerpres.

Potrivit medicului Ciprian Jurcuţ, imunodeficienţele primare reprezintă un grup de boli rare, cu o componentă genetică, în care mecanismele de apărare împotriva infecţiilor sunt deficitare, pacienţii având un risc crescut pentru apariţia episoadelor infecţioase.

Pe lângă acest risc infecţios, pot exista o serie de manifestări autoimune, alergice sau de tip autoinflamator care pot face ca tabloul clinic al acestor pacienţi să fie unul complex. În general, sunt boli diagnosticate în perioada copilăriei, dar există şi pacienţi care sunt diagnosticaţi la vârsta adultă, iar pentru ca acest lucru să se întâmple este imperios necesar ca medicii din diverse specialităţi medicale să fie avizaţi asupra acestui tip de boli pentru a se institui, cât mai rapid, tratamentul de specialitate (bazat, în general, pe administrarea de imunoglobuline). (...) Iniţiem acum, cu ocazia acestui prim simpozion dedicat imunodeficienţelor primare, un program educaţional transdisciplinar destinat medicilor interesaţi”, a afirmat medicul militar, citat în comunicat.

Medicii SJU Zalău învață tehnici avansate de resuscitare

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe