Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

SUUMC: simpozion despre imunodeficienţele primare la adulţi şi afectarea digestivă

Viața Medicală
L. Budin vineri, 18 noiembrie 2022, ora 16:06

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” organizează, vineri, simpozionul „Actualităţi în imunodeficienţele primare la adulţi. Focus - Afectarea digestivă”.

Evenimentul subliniază necesitatea conştientizării acestor afecţiuni, care „au o prevalenţă mai ridicată” decât se considera iniţial, informează Agerpres.

suumc3
Sursă foto: Facebook Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”

 

Se subliniază importanţa diagnosticului precoce şi a managementului eficient al pacienţilor care suferă de boli ale sistemului imun, precum şi importanţa interdisciplinarităţii în abordarea patologiei acestor afecţiuni.

Imunodeficienţele primare cuprind un grup de peste 450 de afecţiuni caracterizate prin funcţionarea deficitară sau chiar absentă a unuia sau a mai multor componente ale sistemului imun şi care predispun la infecţii frecvente şi severe, autoimunitate, alterarea homeostaziei imune, boli autoinflamatorii, boli limfoproliferative şi neoplazii.

Incidenţa globală a imunodeficienţelor primare este estimată la 1:10.000, însă există variaţii în raport cu terenul genetic, factorii de mediu, condiţiile de viaţă, accesul la serviciile medicale etc.

Se estimează că peste zece milioane de persoane suferă la nivel mondial de o formă de imunodeficienţă primară. O proporţie de 70-90% dintre cazurile de imunodeficienţă primară rămân nediagnosticate sau sunt diagnosticate tardiv. Pacientul nediagosticat este vulnerabil, susceptibil la lezarea unor organe vitale, dizabilitate fizică şi chiar la deces prin complicaţiile bolii. Este necesară îmbunătăţirea criteriilor care semnalizează necesitatea investigării în sensul unei imunodeficienţe primare”, se arată într-un comunicat preluat de Agerpres.

Potrivit medicului Ciprian Jurcuţ, imunodeficienţele primare reprezintă un grup de boli rare, cu o componentă genetică, în care mecanismele de apărare împotriva infecţiilor sunt deficitare, pacienţii având un risc crescut pentru apariţia episoadelor infecţioase.

Pe lângă acest risc infecţios, pot exista o serie de manifestări autoimune, alergice sau de tip autoinflamator care pot face ca tabloul clinic al acestor pacienţi să fie unul complex. În general, sunt boli diagnosticate în perioada copilăriei, dar există şi pacienţi care sunt diagnosticaţi la vârsta adultă, iar pentru ca acest lucru să se întâmple este imperios necesar ca medicii din diverse specialităţi medicale să fie avizaţi asupra acestui tip de boli pentru a se institui, cât mai rapid, tratamentul de specialitate (bazat, în general, pe administrarea de imunoglobuline). (...) Iniţiem acum, cu ocazia acestui prim simpozion dedicat imunodeficienţelor primare, un program educaţional transdisciplinar destinat medicilor interesaţi”, a afirmat medicul militar, citat în comunicat.

Medicii SJU Zalău învață tehnici avansate de resuscitare

Etichete: simpozion suumc imunodeficiente primare la adulti afectare digestiva program educational pentru medici

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.