Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - apr. 25 2014
Ştiri pe scurt

Medalie de aur pentru medicii români

 

   O echipă de medici de la Spitalul Colentina din Capitală a fost premiată cu medalia de aur la Salo­nul de inventică de la Geneva, pentru conce­perea unui simulator destinat instruirii practice a me­dicilor rezidenţi şi specialiştilor urologi în inter­venţiile chirurgicale minim invazive de înlătu­rare a litiazei renale. Medicii Victor Cauni, Cristian Persu şi Felix Voinea au realizat un model artifi­cial pentru simularea nefrolitotomiei percu­tanate. Simulatorul, potrivit dr. Victor Cainu, şeful secţiei de urologie de la Colentina, repre­zintă un seg­ment din corpul uman, cu toate ţesu­turile – piele, ţesut subcutanat, strat mus­cu­lar, rinichi, ureter, vezică şi întreg aparatul urinar – pe care se poate simula operaţia de nefro­litotomie percu­tanată şi de extragere a cal­cu­lilor de la nivelul rinichiului. Până acum, aceste intervenţii erau simulate pe anumite fructe (mere, pere, gutui). Specialistul speră ca simula­torul să ajungă pe piaţă în cel mult doi ani. (Alexandra Nistoroiu)

 

Voci autiste

 

   În perioada 14–16 aprilie 2014, a avut loc la Bucureşti conferinţa naţională „Împreună suntem o voce!“, dedicată analizării modelelor de intervenţii care s-au dovedit eficiente în integrarea şcolară şi socială a persoanelor cu tulburare de spectru autist (TSA). Organizatori: Fundaţia Romanian Angel Appeal şi Federaţia pentru drepturi şi resurse pentru persoanele cu tulburări în spectrul autist (FEDRA), în parteneriat cu Comisia pentru drepturile omului, culte şi pro­blemele minorităţilor naţionale a Camerei Deputaţilor. Evenimentul, la care au participat specialişti români şi străini, a făcut cunoscute publicului şi reprezentanţilor autorită­ţilor modele de bune practici identificate în cadrul unor vizite de lucru efectuate în lunile februarie, martie şi aprilie a.c., în patru ţări europene: Marea Britanie, Finalanda, Norvegia şi Elveţia. Sistemele de integrare din aceste regiuni prezin­tă diferenţe punctuale, dar mai ales aspecte generale comune, ce ţin de autonomia persoanei cu dizabilităţi, de legislaţia cuprin­zătoare, accesul la servicii publice specializate, adaptate nevoilor persoanei. După cum a punctat un pacient cu autism prezent la eveniment, „este nevoie să lecuim nu atât persoana, cât mediul în care trăieşte aceasta“. (Dr. M. G. M.)


Pacienţii cu cancer, cu reclamaţii la Bruxelles

 

   Alianţa Pacienţilor Cronici din România a orga­nizat, în prima decadă a acestei luni, o dezbatere în cadrul Parlamentului European, dedicată situaţiei pacienţilor cu cancer din România. Dez­ba­te­rea face parte dintr-o serie de evenimente orga­nizate pe parcursul anului 2014 sub titlul „Pacient român – pacient european“.  Şi de aceas­tă dată, reprezentanţii pacienţilor au recla­mat întârzierea listei de medicamente compen­sate şi gratuite, amintind că peste 20% din terapiile noi de pe listă sunt adresate oncologiei. Printre problemele reclamate au fost: accesul deficitar la tratament şi mai ales la moleculele noi, timpul îndelungat petrecut pe listele de aşteptare pentru primirea tratamentului, lipsa aparaturii corespunzătoare şi a specialiştilor în radioterapie. Potrivit APCR, numai 12% din necesarul tratamentelor cu radioterapie este acoperit în România. (Alexandra Nistoruiu)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe