Newsflash
Știri

Soluții pentru marii arși

de Dan Dumitru MIHALACHE - sept. 16 2016
Soluții pentru marii arși
    Ministerul Sănătății (MS) a lansat, săptămâna aceasta, spre dezbatere publică, proiectul Acțiunii Prioritare-Arsuri (AP-Arsuri). Pe modelul programelor AP, care urmăresc să asigure acoperirea costurilor ridicate ale tratamentului urgențelor majore la nivel intraspitalicesc, AP-Arsuri, elaborat în același scop, aduce în plus decontarea serviciilor de recuperare medicală, kinetoterapie și psihoterapie pe durata internării și un an după externare.
    Fondurile necesare acestui program vor fi alocate din bugetul MS și vor putea fi folosite pentru achiziționarea reactivilor specifici și consumabilelor pentru determinări de laborator, monitorizarea pacienților, consumabilelor și echipamentelor pentru tratamentul în perioada post-critică, soluțiilor și consumabilelor pentru asepsia în secțiile de arsuri, precum și decontarea tratamentului și îngrijirea acestor pacienți, a serviciilor specifice și educația specifică.
    Proiectul a fost inițiat în urmă cu un an, el făcând parte dintr-un pachet de acțiuni prioritare, care, potrivit profesorului Dorel Săndesc, unul dintre inițiatorii acestui pachet, „s-a născut dintr-o constatare absolut obiectivă și recunoscută de toată lumea, aceea că patologiile majore aveau asigurate în faza prespital și de urgență o finanțare și îngrijire adecvate, lucru care nu se întâmpla și în spital“. Contactat de „Viața medicală“, profesorul Săndesc salută faptul că această nouă AP se realizează, completând un pachet „esențial pentru sistemul sanitar românesc, el reprezentând și principala resursă de reacție a sistemului în situații cu totul deosebite, cum sunt: accidente colective, catastrofe naturale, conflicte armate, atacuri teroriste etc.“. Pachetul de AP conține programele de: ATI, infarct, moarte subită, traumatologie, AVC, endoscopie (care include hemoragiile digestive superioare, icterele și stenozele esofagiene) și programul de chirurgie endovasculară periferică, toate acestea fiind deja operative.
    Fiecare spital inclus în programele respective își achiziționează materialele și medicamentele specifice prevăzute în aceste programe, putând constitui inclusiv stocuri de rezervă. Aici apare însă o problemă, arată Dorel Săndesc – lentoarea procesului de achiziții la nivelul spitalelor. Aceasta face ca spre finalul anului statistic cifrele să sugereze că utilizarea fondului este inadecvată și deci, cumva, aceste fonduri nu ar fi necesare: „Este o concluzie total falsă, acest fapt datorându-se aproape exclusiv lentorii cu care se asigură achiziția celor solicitate de secțiile incluse în toate aceste programe. Consider că este obligatoriu ca spitalele să utilizeze adecvat această oportunitate extraordinară pe care o au“.
    În faza postexternare, principala problemă, potrivit sursei citate, o reprezintă faptul că încă nu este asigurată o resursă pentru acoperirea procesului continuu de recuperare, fie că e vorba de recuperare fiziokinetoterapeutică, fie psihologică: „Nu atât lipsa de servicii, cât lipsa unei finanțări continue creează situații anormale în care pacienții, după un număr de zile, să nu mai primească servicii gratuite. Realmente, aceasta este o problemă serioasă, dar în general, centrele incluse în aceste programe sunt centre universitare mari care sunt capabile totuși să asigure servicii în aceste domenii“.
    Deși restul programelor de acțiuni prioritare acoperă doar îngrijirea intra­spitalicească, „pentru că acesta este principiul acțiunilor prioritare“, AP-Arsuri include posibilitatea acoperirii și serviciilor postexternare, „tocmai pentru a ajunge cât mai rapid la o soluție“. Chiar dacă, pe termen lung, consideră profesorul Săndesc, „soluția pentru tratamentul ambulatoriu de lungă durată este crearea unor pachete adecvate în cadrul contractului cu CNAS. Aceasta este soluția de fond, de durată“.
    „Referirile care pot părea novatoare cu privire la serviciile de kinetoterapie specială, serviciile de psihoterapie sau cele de asistență socială au fost introduse la propunerea mea, dar simpla enunțare în ordin nu va duce automat la decontarea lor, pentru că nu sunt mecanismele prin care acest lucru să se și întâmple“, ne explică prof. dr. Dragoș Pieptu, și el unul dintre inițiatorii proiectului. Potrivit acestuia, „ordinul în sine și propunerile «revoluționare» nu reprezintă o soluție viabilă pe termen lung, deoarece nu atacă la rădăcină niciuna dintre cauzele care determină evoluția nefastă a arsului mare în țara noastră. De exemplu, nu avem structurile necesare tratamentului marelui ars nici în faza acută nici în faza cronică. Spitalele (deci doctorii) vor fi obligate să facă maldăre de acte justificative pentru ceea ce ar fi de bun-simț să existe în mod normal într-un centru de arși“.
    „În principiu, noi vrem să schimbăm anexele la toate AP, să le unim într-un singur ordin – suntem în curs de a elabora noi anexe, ca să se facă mai puține hârtii“, declară dr. Petru Melinte șeful Serviciului medicină de urgență din cadrul MS. El spune că la minister se va încerca gruparea lor, astfel încât spitalele să depună doar trei documente: „O cerere de finanțare, la care să adauge facturile, o alta să ne explice ce facturi a plătit și în a treia să ne dea niște indicatori cât se poate de reduși ca număr“.
    În ceea ce privește serviciile de recuperare medicală, kinetoterapie și psihoterapie, Petru Melinte spune că nivelul decontărilor este în curs de stabilire, într-o primă fază pornindu-se de la „costul ședințelor de kinetoterapie și psihoterapie decontate de CNAS, disponibilitatea specialiștilor pentru asemenea terapii etc. “.
    De altfel – aflăm de la dr. Marius Ungureanu, secretarul de stat din cadrul MS responsabil cu derularea programelor AP –, după tragedia de la clubul Colectiv, MS a organizat asemenea servicii pentru victimele din București. Ele continuă și în prezent. În toate județele în care sunt centre universitare de referință în domeniul medical există cabinete de psihoterapie și kinetoterapie în contract cu CNAS. Este necesară o negociere cu reprezentanții societăților de kinetoterapie și psihoterapie pentru a putea organiza asemenea servicii. Acestea vor fi făcute împreună cu Colectivul de lucru-Arsuri.
    Unitățile desemnate pentru a derula AP-Arsuri, în baza prezentului ordin sunt: Spitalul Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arși București, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni“, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu“, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila“, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon“ Iași, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Dr. Pius Brînzeu“ Timișoara, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu“ Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe