Newsflash
Știri

SJU Miercurea Ciuc: 13 pacienţi reoperați, din cauza unei bacterii

de - ian. 17 2022
SJU Miercurea Ciuc: 13 pacienţi reoperați, din cauza unei bacterii

Mai mulți pacienți operaţi de cataractă senilă la secția de oftalmologie a Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc au dezvoltat endoftalmită, din cauza bacteriei Pseudomonas Aeruginosa.

Intervenția s-a impus după ce pacienții au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular. La doi dintre ei a fost identificată bacteria Pseudomonas Aeruginosa, informează Agerpres.

chirurgie-oculara

Reprezentanții SJU Miercurea Ciuc arată, într-un comunicat, că nu este vorba de varianta multirezistentă a bacteriei, ci de una sensibilă la antibiotice. Pacienţii au început tratamentul, starea lor fiind satisfăcătoare.

Paisprezece pacienţi care au avut operaţii de cataractă senilă în data de 12 şi 13 ianuarie 2022 la secţia oftalmologie al spitalului nostru au dezvoltat endoftalmită (inflamaţie a cavităţilor globului ocular). După sesizarea problemei la un pacient, au fost rechemaţi toţi cei care în aceste zile au avut intervenţii chirurgicale la Oftalmologie. Au fost prelevate probe de la şapte pacienţi, la două persoane rezultatul a arătat prezenţa bacteriei Pseudomonas Aeruginosa.(...) După aflarea rezultatelor s-a început administrarea de antibiotice”, se arată în comunicat.

S-au prelevat probe de pe suprafeţele din sala de operaţie a secţiei oftalmologie și a urmat dezinfecția generală.

Cazul este investigat de conducerea spitalului, iar o anchetă a fost deschisă şi de Direcţia de Sănătate Publică Harghita.

Conducerea SJU a subliniat că în acest caz a fost de mare ajutor faptul că spitalul dispune de un aparat Vitrectom, cu ajutorul căruia s-au efectuat operaţiile şi care oferă cea mai mare şansă de vindecare pentru pacienţi.

Ultimele analize arată că bacteria identificată la unii dintre pacienţi nu ar proveni din mediul spitalicesc, informează Agerpres, citând un comunicat de ultimă oră al SJU Miercurea Ciuc.

Au fost reoperaţi 13 din cei 14 pacienţi care au dezvoltat endoftalmită, unul refuzând intervenţia - iar dacă va fi nevoie se vor repeta intervenţiile chirugicale, mai arată sursa citată. Starea pacienţilor reoperaţi este stabilă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe