Newsflash
Știri

Scrisoare deschisă: societățile medicale cer finanțarea vaccinării anti-HPV

de L. Budin - nov. 5 2021
Scrisoare deschisă: societățile medicale cer finanțarea vaccinării anti-HPV

Mai mult societăți medicale, ONG-uri și asociații de pacienți au adresat un apel public premierului și ministrului Sănătății, ca să asigure continuarea programului de vaccinare anti-HPV.

Semnatarii scrisorii deschise și-au exprimat public îngrijorarea față de reducerea fondurilor destinate programelor de sănătate, „fapt ce afectează direct desfășurarea programului de vaccinare anti-HPV și credibilitatea autorităților în ceea ce privește promovarea vaccinării în general”.

vaccinare-hpv1

Se solicită Guvernului României să aloce fondurile necesare care să permită derularea fără sincope a programului de vaccinare anti-HPV.

Situația actuală determină blocarea accesului a mii de copii la un vaccin ce le oferă protecție eficientă în fața unor boli grave cauzate de infecția cu HPV, în contextul unei realități sumbre: România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin”, se arată în document.

Anual sunt depistate circa 3.500 de noi cazuri de cancer de col uterin, iar numărul deceselor depășește 1.800, decese care pot fi prevenite prin vaccinare.

Actuala lipsă de fonduri pentru achiziționarea dozelor va determina un nou eșec al programului de vaccinare anti-HPV în România. Iar acest lucru intervine după un start bun anul trecut când, după o lungă pauză, programul de vaccinare (...) a fost reluat”.

Societățile semnatare arată că, în 2020, prin eforturile de informare și educare depuse de medicii de familie și de medicii specialiști, s-a reușit vaccinarea a 28.169 de tinere. Un lucru remarcabil, date fiind provocările pe care le-a avut de înfruntat acest program de-a lungul timpului și mai ales având în vedere contextul pandemic care a avut impact asupra tuturor imunizărilor de rutină, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Aderența la vaccinarea anti-HPV obținută în primul an de reluare a programului și numărul crescut al cererilor pentru vaccinarea respectivă arată că părinții doresc să își pună la adăpost copiii de pericolul acestei patologii grave.

Va trebui să explicăm din nou părinților că, deși statul a decis extinderea programului la categoria de vârstă 15-18 ani, nu exista dozele necesare nici pentru acoperirea cererilor la categoria 11-14 ani. Dar cel mai grav este faptul că subminăm încrederea într-un program care a necesitat eforturi ani buni ca să-l repornim. Și cu toții vedem acum, în plină criză sanitară, când ne confruntăm cu fenomenul major de ezitare sau refuz la vaccinare, că toate aceste lucruri – întârzieri, lipsa de finanțare, indecizii la nivel instituțional – le vom deconta mai târziu”.

Ceea ce se întâmplă acum va produce multă suferință, o povară socială foarte mare și multe decese, în condițiile în care alte țări vor eradica prin vaccinare în anii ce urmează această amenințare la sănătatea publică, arată semnatarii. 

Solicităm Guvernului României și Ministerului Sănătății să rezolve rapid aceasta problemă și să își onoreze promisiunile făcute în repetate rânduri în acest an de reprezentanți ai autorităților, de asigurare a bunei desfășurări și de extindere a acestui program, precum și de aliniere la obiectivele din Planul European pentru Combaterea Cancerului”.

Scrisoarea deschisă e semnată de Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română pentru Strategii de Vaccinare și Promovare a Sănătății (din care fac parte Societatea Română de Microbiologie, Societatea Română de Epidemiologie, Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA, Coaliția Pacienților cu Afecțiuni Cronice și Salvați Copiii România), Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România, Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică, Societatea Română de Pediatrie și Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe