Newsflash
Știri

Promoția „Thoma Ionescu“ a predat ștafeta

de Dr. Alexandra MIHAI - oct. 7 2016
Promoția „Thoma Ionescu“ a predat ștafeta
   Sala Palatului a răsunat, luni, 26 septembrie, la intonarea imnului Gaudeamus Igitur de cei aproape 900 de absolvenți licențiați ai Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ București. Se derula un eveniment de mare semnificație pentru toți cei prezenți – festivitatea de absolvire a promoției 2016, care poartă numele întemeietorului școlii românești de anatomie și chirurgie, Thoma Ionescu. Este un nume care îi responsabilizează pe absolvenții acestei promoții și le va aminti la orice pas de importanța și rolul pe care distinsul profesor l-a avut în evoluția medicinii românești și a cercetării științifice medicale.
    În discursul de deschidere a festivității, acad. Ioanel Sinescu, rectorul universității a spus: „Șase ani de maraton în studiile curriculare cu dificultăți depășite de fiecare dată foarte bine culminează cu un moment de bucurie pentru voi, dar și pentru întreaga comunitate profesorală. Avem mulțumirea că în acești ani ați reușit să acumulați suficiente noțiuni care vă pregătesc pentru viitor, indiferent de specialitatea aleasă“. Acesta a încercat să configureze ceea ce ar putea însemna evoluția profesională ulterioară a absolvenților, amintind inclusiv de posibilitatea angajării la studii doctorale în cadrul UMF „Carol Davila“. Din postura de medici practicieni sau de cadre didactice, nu vor fi lipsiți de ceea ce înseamnă cercetare științifică. „Vă veți angaja în necunoscut, veți lucra acolo unde îndoielile bântuie, unde știința se naște“, a adăugat rectorul Sinescu, referindu-se la cuvintele spuse de George Emil Palade. Oricare ar fi opțiunea lor, absolvenții trebuie să aibă mereu cu ei ceea ce rectorul numește „vocația binelui“. Cuvântul notorietate e departe de a defini valoarea, însă binomul competență profesională-umanism poate fi condiția unui medic de succes. În încheiere, rectorul a adresat promoției „Thoma Ionescu“ binecunoscuta urare academică latinească Vivat, crescat, floreat, amintind că în profesia pe care și-au ales-o „se învață mult, se învață toată viața, și niciodată nu se învață suficient“.
    Printre cei care au luat cuvântul a fost și prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, decanul Facultății de Medicină. El a subliniat că jurământul rostit nu este doar un exercițiu mental, ci o trecere onorantă din postura de student în cea de medic: „Într-o sinteză a perceptelor acestui jurământ, cred că în centrul practicii dumneavoastră trebuie să plasați binele pacientului, bine privit prin latura umanistă a profesiei medicale. Nu veți putea fi un medic bun, dacă nu veți avea un suflet pe măsură“. Decanul Cîrstoiu a amintit că un nivel de pregătire profesională adecvat se menține cu un sacrificiu individual. Tocmai acest sacrificiu va fi sursa unui popor sănătos, a unei sănătăți publice și sursa propriei recunoașteri sociale. „Sper că veți trăi într-o Românie care va înțelege să își așeze medicii acolo unde le este locul“, a conchis acesta.
    Paula Enache, șefa promoției 2016 a Facultății de Medicină, a declarat: „Sunt bucuroasă și onorată să reprezint promoția 2016. Am început facultatea cu numeroase visuri și așteptări. Deși nu toate lucrurile au fost așa cum le-am prevăzut, a fost o perioadă frumoasă care a contribuit indubitabil la dezvoltarea mea ca om și ca viitor medic. A fost nevoie de compromisuri în plan personal, pentru a deveni cât mai bună în plan profesional. Sunt convinsă că viitorul îmi va dovedi satisfacția pe care o aduce profesia de medic.“ Paula a exprimat în numele promoției „Thoma Ionescu“, recunoștința pentru toți dascălii care le-au oferit cunoștințe și învățăminte, drept bază a piramidei profesionale pe care o vor clădi în continuare.
    S-a mai vorbit, în cadrul festivității, despre misiunea dificilă pe care absolvenții o au în calitate de medici și despre faptul că trebuie să recâștige încrederea oamenilor în sistemul medical prin trudă și competență. Să nu uite că au absolvit băncile unei „adevărate școli de formare și educație, pepinieră de medici performanți“, așa cum a fost confirmat de-a lungul anilor. Un moment emoționant a fost predarea cheii către generația viitoare de către rectorul Ioanel Sinescu, dar și expunerea unor fotografii cu absolvenții, fotografii care stau drept mărturie a prieteniei și solidarității formate în cei șase ani de studiu.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe