Newsflash
Știri

Proiect antidepresie, lansat de Ziua Mondială a Sănătății Mintale

de Florentina Ionescu - oct. 11 2019
Proiect antidepresie, lansat de Ziua Mondială a Sănătății Mintale

Ieri a avut loc în Capitală lansarea depreHUB, primul hub antidepresie din țara noastră, un proiect susținut de psihologul clinician Yolanda Crețescu și echipa sa de voluntari.

Acesta este un proiect național, care reunește sub aceeași cupolă (deprehub.ro) totalitatea serviciilor de prevenire a depresiei și a anxietății, evaluare e-health (prin intermediul platformelor online), diagnostic, intervenție și reintegrare psiho-socială.

În condițiile în care peste 50% dintre românii care suferă de depresie nu știu că au această afecțiune, nu întâmplător fondatoarea depreHUB a lansat acest proiect chiar în data de 10 octombrie, Ziua Mondială a Sănătății Mintale.

De cele mai multe ori, spune psihologul adlerian Yolanda Crețescu, se întâmplă să apară în gândurile românilor anxietatea ori teama de o boală periculoasă sau incurabilă, doar pentru că se întârzie diagnosticarea.

depresie proiect deprehub

“Oamenii se duc la neurologie, cardiologie sau alte specializări medicale, primesc negația că nu se identifică un diagnostic și atunci se îngrijorează. Tot acest stres și toată această îngrijorare fac rău unei persoane cu fond depresiv, pe când psihoeducația și conectarea eficientă cu bolnavul pot însemna o intervenție la timp și o viață salvată”, a afirmat Yolanda Crețescu.

Tot ieri a fost lansată și o linie telefonică antidepresie – Tel Verde 0800 0800 20 – care este disponibilă 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână, pentru situații de criză emoțională. Scopul liniei telefonice antidepresie este de a facilita accesul persoanelor la servicii de diagnostic, tratament specializat și recuperare, oamenii fiind îndrumați de consilierii depreHUB.

Cei care sună la acest număr de telefon vor beneficia de suport emoțional pentru a recunoaște simptomele psiho-sociale și fizice ale depresiei și anxietății, vor fi îndrumați către ajutor specializat, astfel încât să aibă parte de diagnosticarea problemelor din sfera psihologică sau psihiatrică.

În plus, cei care accesează site-ul depreHUB își pot face o evaluare în ceea ce privește depresia sau anxietatea, răspunzând la întrebările unui chestionar bine pus la punct. Utilizatorii vor primi rezultatele pe e-mail, li se va spune dacă au sau nu depresie, dacă suferă de anxietate și de ce tip de anxietate, li se vor face recomandări și vor putea contacta un terapeut.

„Dacă comparăm terapiile online cu terapiile clasice – indiferent dacă cele online sunt independente sau supervizate – atunci diferența de mărime a efectului este nesemnificativă statistic. Altfel spus, avem același efect pentru terapia online ca și terapia față în față. Statistic vorbind, asta nu înseamnă că soluția online este recomandată pentru oricine sau că soluția clasică e recomandată oricui”, a punctat Mircea Miclea, doctor în psihologie, cercetător, profesor universitar și manager general Cognitrom.

El a subliniat și că „merită să utilizăm tehnologiile digitale pentru a face terapie” și că psihologii, psihoterapeuții și medicii psihiatri trebuie să ofere cât mai multor oameni șansa de a avea acces la servicii de înaltă calitate pentru diagnoza și terapia depresiei și a anxietății.


Notă autor:

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe