Newsflash
Știri

Program de evaluare a riscului de diabet zaharat, în comuna Movilița

de Florentina Ionescu - nov. 16 2022
Program de evaluare a riscului de diabet zaharat, în comuna Movilița

Movilița este prima localitate care desfășoară un program de prevenție a diabetului în parteneriat cu Forumul Român de Diabet.

În fiecare an, pe 14 noiembrie, este marcată Ziua Internațională a Diabetului, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a diabetului zaharat ca problemă de sănătate publică. În România, la statisticile legate de prevalență mai trebuie adăugată o realitate, la fel de îngrijorătoare, despre care nu se vorbește destul: 1.000.000 de români nu știu că au diabet zaharat.  

Ziua Mondială a Diabetului 2022. Informații esențiale de la OMS 

Multe persoane ajung pentru prima dată la medic în stadii avansate ale bolii, cu complicații deja instalate și chiar risc de deces, iar speranța lor de viață este cu 8,5 ani mai mică față de restul populației, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției de Forumul Român de Diabet.

Căutăm milionul lipsă

În acest context, Forumul Român de Diabet, o platformă de colaborare care reunește asociații de pacienți, autorități din mai multe domenii, societăți medicale și reprezentanți ai producătorilor de medicamente inovative, a lansat în urmă cu un an campania „Căutăm milionul lipsă”. 

Prin această campanie s-a lansat un apel la acțiune și implicare către toate structurile care au responsabilități și pot iniția proiecte de depistare a persoanelor nediagnosticate sau aflate la risc.

În 2022, programul a pus accent pe cooptarea autorităților locale și a altor parteneri privați în efortul național de prevenție a diabetului. Legea nr. 249/2020 privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului, în vigoare din 16 noiembrie 2020, are prevăzute responsabilități pentru autoritățile publice locale, care se referă la implicarea directă în proiecte de educație a populației și de prevenție a diabetului zaharat. 

cautam milionul lipsa afis

Astfel, Forumul Român de Diabet anunță prima colaborare cu o autoritate locală care va desfășura un program de testare a riscului de diabet zaharat în rândul locuitorilor săi, în comuna Movilița, județul Vrancea. În următoarea perioadă, programul va fi extins și în alte localități din țară.

Cum se va desfășura programul?

Programul constă în evaluarea riscului de diabet zaharat, pentru 1.000 de persoanele de peste 18 ani din comuna Movilița, indiferent dacă au sau nu calitatea de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Proiectul va demara în luna noiembrie și reprezintă o colaborare între Primăria Movilița, medicul de familie din localitate și Forumul Român de Diabet.

Evaluarea și testarea se vor realiza la cabinetul medicului de familie care implementează programul de screening, finanțarea fiind asigurată de la bugetul local. Ca inițiator al proiectului, Forumul Român de Diabet va asigura suportul metodologic și analiza științifică a datelor, dar și realizarea materiale de informare și diseminarea rezultatelor obținute.

„Ne bucurăm să anunțăm chiar astăzi, de Ziua Mondială a Diabetului, demararea programului nostru de screening în parteneriat cu autoritățile locale. Le mulțumim celor din Movilița pentru faptul că au fost primii care au răspuns pozitiv apelului nostru. Fiecare comunitate pe care reușim să o facem să ni se alăture ne aduce un pic mai aproape de ceea ce ne dorim să obținem cu aceste proiecte: promovarea măsurilor de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 și creșterea nivelului de conștientizare a acestei condiții medicale”, a declarat prof. univ. dr. Gabriela Roman, președinte al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și reprezentantă a Forumului Român de Diabet.

După programul desfășurat în comuna Movilița urmează și alte orașe și comune din toate regiunile României în care vor fi inițiate programe de screening cu sprijinul autorităților locale, a amintit prof. univ. dr. Gabriela Radulian.

gabriela radulian

„Populația trebuie să fie conștientă de faptul că diabetul poate fi prevenit sau controlat și, în acest sens, este nevoie de sprijinul tuturor instituțiilor responsabile, dar și de implicarea autorităților locale, pentru a oferi comunităților infrastructura adecvată pentru un stil de viață sănătos. Astfel, autoritățile locale se pot dovedi un actor important în atingerea obiectivelor Forumului Român de Diabet. Movilița este doar prima localitate din seria cât mai lungă, sperăm noi, de localități în care programul se va extinde. Urmează și alte orașe și comune din toate regiunile României în care vom iniția programe de screening cu sprijinul autorităților locale”, a precizat prof. univ. dr. Gabriela Radulian (foto), președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și reprezentantă a Forumului Român de Diabet. 

Mesajul Societății Române de Diabet, în contextul Zilei Mondiale a Diabetului 

Studiu de caz

Primarul comunei Movilița afirmă că această localitate va deveni un studiu de caz și un exemplu de bună practică în viitor.

„Ne-am alăturat acestui demers pentru că suntem conștienți că diabetul ne privește pe toți și e nevoie de un efort național de prevenție, în care fiecare să contribuie cu ce poate în comunitatea sa. Ne onorează faptul că suntem prima localitate din România care realizează un program de prevenție a diabetului.  La finalul acestuia, dincolo de faptul că minim 1000 de locuitori ai comunei vor beneficia de o evaluare de risc pentru diabet, comuna Movilița va deveni un studiu de caz și un exemplu de bună practică pentru proiecte de sănătate derulate de autoritățile publice locale în toată țara”, a declarat Corneliu Cristian, primarul comunei Movilița.

Un mare avantaj al acestui proiect este că autoritățile vor avea în Movilița o comunitate informată cu privire la prevenția diabetului zaharat, explică un medic de familie din localitate.

„Medicul de familie este un actor esențial în ceea ce privește prevenția. Vizitele regulate la medicul de familie și schimbarea stilului de viață pot preveni instalarea unor afecțiuni grave, precum diabetul. Un mare avantaj al acestui proiect este că vom avea în Movilița o comunitate informată cu privire la prevenția diabetului zaharat, în ceea ce privește factorii de risc, manifestări și efectele bolii, intervențiile recomandate asupra stilului de viață, importanța diagnosticării precoce și necesitatea intervenției pentru ținerea sub control a acestei patologii”, a declarat Bogdan Berechet, medic de familie în Movilița.

Mai multe informații despre acest program de screening găsiți aici.

IMPORTANT

  • La fiecare 6 secunde, la nivel mondial, o persoană este diagnosticată cu diabet.
  • În România, decesele legate de diabet sunt de două ori mai numeroase comparativ cu țările mai dezvoltate din Uniunea Europeană.
  • Doar 70% din populația cu prevalență pentru diabet de tip 2 a fost diagnosticată, adesea în stadii avansate ale bolii.
  • Prevalența diabetului zaharat în România este de 11,6%, iar 28,1% din populație are toleranță scăzută la glucoză, adică prediabet.
  • 40% dintre pacienții care suferă de diabet de tip 2 nu se tratează.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe