Newsflash
Știri

PALMED atrage atenția asupra riscului de limitare a accesului la sevicii medicale

de Dorina Novac - ian. 5 2022
PALMED atrage atenția asupra riscului de limitare a accesului la sevicii medicale

PALMED atrage atenția asupra riscului de limitare a accesului la servicii medicale prin prorogarea a două măsuri care ar fi trebuit să intre în vigoare în acest an.

Reprezentanții Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) au precizat că cele două măsuri care ar fi trebuit să intre în vigoare sunt:

  • contribuţia personală pentru unele servicii medicale în regim de ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate;
  • posibilitatea încheierii de către casele de asigurări de sănătate a contractelor cu medicul specialist într-o specialitate clinică pentru specialităţile clinice pentru care casele de asigurări de sănătate încheie contracte de furnizare de servicii medicale, prin care acesta dobândeşte dreptul de a elibera bilete de trimitere pentru specialităţi clinice, biletele de trimitere pentru investigaţii paraclinice şi prescripţii medicale pentru medicamente cu sau fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu.
Cristian_Hotoboc_presedintele_PALMED

Cristian Hotoboc, președintele PALMED

Prin ordonanța de urgență adoptată la finalul anului, cele două măsuri au fost prorogate pentru 2025, respectiv 2023.

„Prorogarea termenului de aplicare a prevederilor cu privire la contribuţia personală, care poate fi plătită de asigurați, pentru unele servicii medicale în regim de ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate, în condițiile în care ei optează ca aceste servicii să fie acordate de furnizori privați, aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, este o măsură care are ca efect reducerea accesului la servicii medicale, întrucât furnizorii privați nu pot acoperi costurile reale pe care le implică unele analize și investigații. Implicit, discutăm despre o reducere a numărului furnizorilor care decid să încheie astfel de contracte sau o renunțare a contractării pentru serviciile în cazul cărora diferența dintre costul real și cel decontat este foarte mare”, a explicat Cristian Hotoboc, președintele PALMED.

Acesta a subliniat că este o situație pe care o aduc constant în atenția autorităților, în condițiile în care procesul de actualizare a tarifelor stagnează.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe