Newsflash
Știri

„Ochiul urban”, afecțiunea care apare la întoarcerea din vacanță

de Florentina Ionescu - sept. 6 2022
„Ochiul urban”, afecțiunea care apare la întoarcerea din vacanță

Efectele resimțite de ochi la persoanele care locuiesc în zonele urbane poluate pot fi numeroase. Una dintre ele este „ochiul urban”.

Întoarcerea din vacanță în zonele urbane, unde gradul de poluare este crescut, poate reactiva sensibilități ale organismului, iar ochii pot da primele semne de afectare, subliniază prof. dr. Adriana Stănilă. 

afectiuni oculare zone poluate oras
Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/expresie-faciala-tehnologie-jacheta-geaca-775091/

Tot mai multe cercetări din ultimii ani arată o legătură între aerul poluat și apariția glaucomului și a cataractei, iar în 2021 cercetătorii britanici, care au urmărit schimbările produse în retină, au concluzionat că expunerea la particule poluante a crescut riscul de pierdere a vederii cu 8%.

Mai mult, pe măsură ce creștea expunerea la particule mai mari, cum ar fi dioxidul de azot, riscul de orbire a crescut până la 12%, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

„Poluarea acționează asupra vederii prin particulele poluante din sânge care se concentrează în regiunea centrală a vederii ca factor de risc al degenerescenței maculare, principal cauză a pierderii vederii. Mai frecvent însă, se manifestă «ochiul urban» sau sindromul de ochi uscat evaporativ secundar desfășurării activității în fața ecranelor, expunerii la praf, fum și alte noxe, expunerii la radiații ultraviolete”, explică prof. univ. dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog în cadrul Ofta Total.

Doctorul citat recomandă ca, în cazul în care expunerea este inevitabilă, să fie luate măsuri de protecție în special la persoanele care au risc crescut de alergie, afecțiuni rino-sinusale sau atopice.

„Se recomandă și administrarea sistemică de suplimente nutritive antioxidante și administrarea locală, rațională, pe suprafața oculară de coliruri lubrifiante, antiseptice, antialergice, cu protecție la UV. Ce nu trebuie să uităm însă, este că sănătatea oculară poate fi influențată și de dietă. Consumul adecvat de lichide, consumul de fructe și legume bogate în vitamine, luteină, zeaxantină și mezozeaxantină și evitarea consumului exagerat de alcool, cafea și energizante poate influența pozitiv sănătatea oculară”, a adăugat prof. dr. Adriana Stănilă (foto). 

Prof. Univ. Dr. Adriana Stanila

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe