Newsflash
Știri

Numărul unic pentru copii abuzaţi a înregistrat 90.000 de apeluri în 11 luni

de L. Budin - oct. 11 2022
Numărul unic pentru copii abuzaţi a înregistrat 90.000 de apeluri în 11 luni

Numărul unic pentru copii abuzaţi, neglijaţi și exploataţi, 119, a înregistrat în primele 11 luni de funcţionare peste 90.000 de apeluri, iar mii de copii au fost salvaţi din situaţii de criză.

Consilierul de stat şi coordonatorul strategic al asistenţei umanitare din cadrul Departamentului pentru Responsabilitate Socială Comunitară şi Grupuri Vulnerabile, Mădălina Turza, a făcut un bilanţ la un an de implementare a Programului Naţional „Din Grijă pentru Copii”, informează Agerpres.

copil-abuzat

Ne aflăm exact la jumătatea perioadei de implementare, adică Programul Naţional «Din Grijă pentru Copii» mai are exact un an de continuat. Aşadar, până-n acest moment, rezultatele principale, livrabile şi cuantificabile (...) sunt următoarele: în primul rând, numărul unic pentru copii abuzaţi, neglijaţi, exploataţi - 119 - este funcţional de 11 luni de zile în proporţie de 100% şi, deja, a produs rezultate semnificative în viaţa copiilor, în sensul în care, în 11 luni de funcţionare avem peste 90.000 de apeluri înregistrate, mii de copii salvaţi din situaţii de criză. Mai mult decât atât, peste 1.500 de echipe interdisciplinare s-au deplasat în teritoriu şi au salvat, realmente, copii din situaţii extrem de complicate”, a declarat Mădălina Turza, într-o conferinţă de presă.

Un alt rezultat concret al programului, a adăugat ea, este mesajul de alarmă ”RoALERT - copil dispărut”.

Acest mesaj se transmite cetăţenilor în ariile în care se depistează un copil dispărut sau în zonele în care bănuim că el se îndreaptă. Acum o săptămână s-a dat prima alarmă legată de dispariţia unui copil şi, ulterior, copilul a fost găsit”, a completat Mădălina Turza.

Prin intermediul programului, Poliţia naţională a fost dotată cu un sistem avansat şi complet de criminalistică informatică pentru identificarea pedofililor şi a abuzatorilor sexuali.

Colegii de la Poliţie pot depista în timp real pedofilii online, abuzatorii şi prădătorii sexuali care racolează copii sau, mai rău, îi exploatează în mediul online. (...) 111 poliţişti au fost formaţi pentru a şti să utilizeze acest echipament şi sistem informatic extrem de complex, dar şi pentru a şti cum să administreze probele digitale în cadrul unui proces penal şi a unei investigaţii”, a explicat Mădălina Turza.

Ea a menţionat şi operaţionalizarea, până în prezent, a 23 de camere de ascultare a minorilor victime ale infracţiunilor, în 19 Inspectorate de Poliţie Judeţene, adăugând că până la finalul anului în fiecare judeţ din România va exista cel puţin o astfel de cameră de audiere a minorilor.

Mai important decât camerele în sine (...) este faptul că în fiecare judeţ există o echipă multidisciplinară care audiază şi ascultă copilul, formată din psiholog, asistent social şi poliţist. (...) În acest moment avem operaţionale astfel de camere de ascultare la Constanţa, Hunedoara, Călăraşi, Botoşani, Maramureş, Argeş, Braşov, Iaşi, Mureş, Sibiu, Satu Mare, Teleorman, Vrancea, Alba, Arad, Bihor, Harghita, Bacău şi Olt”, a informat consilierul de stat.

Prin Programul Naţional „Din Grijă pentru Copii”, peste 1.000 de poliţişti au fost formaţi în domeniul violenţei şi abuzurilor împotriva copiilor din perspectiva relaţionării cu copiii, a prevenirii şi combaterii infracţionalităţii în mediul şcolar.

A fost lansată şi funcţionează și platforma online dedicată, instrument care pune la dispoziţia părinţilor, copiilor şi specialiştilor informaţii şi resurse utile în domeniul managementului emoţiilor şi al siguranţei copiilor.

Oficialul guvernamental a anunţat că, în foarte scurt timp, „cele 70.000 de ore gratuite de consiliere psihologică sau psihoterapie vor fi disponibile copiilor”, Guvernul urmând să adopte, în acest sens, o hotărâre privind metodologia de decontare a acestor terapii.

Mădălina Turza a reamintit că Programul „Din Grijă pentru Copii” are un buget de circa 6 milioane de euro şi a fost iniţiat în 2021, pentru o perioadă de doi ani.

Raport privind sănătatea mintală și bunăstarea emoțională a tinerilor din UE

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe