Newsflash
Știri

Modernizarea, episodul-pilot

de Alexandra NISTOROIU - sept. 5 2016
Modernizarea, episodul-pilot
   Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Sklodowska Curie“ și Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“ vor beneficia de investiții majore în cadrul unui program de modernizare a infrastructurii spitalicești. Guvernul a aprobat marți, printr-un memorandum, propunerea Ministerului Sănătății de inițiere a unui program de modernizare a infrastructurii spitalicești (PMIS) și de a demara, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice, negocierile cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru accesarea serviciilor de consultanță de specialitate necesare în faza-pilot a programului.
    În această etapă, Ministerul Sănătății a inclus construcția de clădiri noi pentru cele două spitale din Capitală mai sus-menționate. Spitalele au fost alese după mai multe criterii: nevoile actuale, existența unor echipe medicale specializate, mecanisme facile de monitorizare și control la nivelul Ministerului Sănătății asupra structurilor respective, riscurile la care sunt supuși pacienții în lipsa unei intervenții rapide și experiența echipelor de management în dezvoltarea unor investiții importante.
    Prin PMIS, guvernul își propune să deruleze proiecte prioritare de investiții prin contracte pe termen lung care să cuprindă atât executarea lucrărilor, cât și operarea rezultatului lucrărilor de către parteneri privați. Proiectele vor fi finanțate de Ministerul Sănătății prin plăți periodice pe toată durata contractului, având la bază criterii de performanță. Partenerul privat se va ocupa exclusiv de infrastructură, actul medical rămânând exclusiv în sarcina statului.
   Pentru Spitalul „Maria Sklodowska Curie“ a fost identificat terenul pe care urmează a fi realizată reorganizarea și extinderea spitalului. Spațiul se află în domeniul public al statului, în administrarea Primăriei sectorului 4, urmând să fie trecut în administrarea Ministerului Sănătății. Studiile de prefezabilitate și fezabilitate sunt deja întocmite și a fost realizată și o temă de proiectare ce prezintă nevoile spitalului. Proiectul noii clădiri ar urma să transforme unitatea medicală în primul spital regional de urgență pentru copii din România.
    Conform ultimei expertize tehnice, clădirea care găzduiește Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare (IUBCV) „Prof. dr. C. C. Iliescu“ din București este încadrată la categoria de risc seismic II. Clădirea nu a beneficiat de investiții pentru reabilitare de la data construcției (1969–1975), așa că structura, instalațiile și finisajele interioare se află într-un stadiu avansat de degradare. Reabilitarea și consolidarea clădirii nu reprezintă o soluție acceptabilă. Conform studiului de fezabilitate realizat în 2006, pe lângă niște costuri foarte mari, ar presupune întreruperea activității în spital pe perioada lucrărilor.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe