Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Ministrul Sănătății declară „stare de alertă epidemică” pentru gripa sezonieră

Viața Medicală
L. Budin joi, 5 ianuarie 2023, ora 17:07

Alexandru Rafila a făcut o serie de recomandări cetățenilor, școlilor și grădinițelor, angajatorilor și personalului din unitățile sanitare.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut o conferință de presă alături de ministrul Educației, Ligia Deca. 

rafila_conferinta_gripa
Sursă foto: Facebook Ministerul Sănătății - România

 

Ministrul a precizat că nu a fost declarată epidemia, fiindcă asta ar presupune introducerea unor restricții, precum izolarea sau carantinarea persoanelor bolnave și a contacților acestora. A adăugat că școlile se vor redeschide în condiții normale.

Abordarea noastră a fost una care să vină în sprijinul desfăşurării normale a activităţii economice şi sociale, să menţinem şcolile deschise, nu să introducem iar chestiuni legate de carantină, de izolare”, a subliniat ministrul.

Alexandru Rafila a prezentat graficul privind evoluția infecțiilor respiratorii în sezonul 2022-2023. A subliniat faptul că în ultimele trei săptămâni s-au înregistrat valori care depășesc cu peste 20% media multianuală a ultimelor cinci sezoane pre-pandemice.

Ministrul Sănătății a adăugat că este posibil ca în acest sezon, vârful infecțiilor respiratorii să fie atins în perioada 15 ianuarie - 10 februarie.

Se estimează o continuare a evoluției ascendente, tendința din ultimii 10 ani fiind de atingere a unui vârf al infecțiilor din ce în ce mai devreme, în timpul sezonului rece, a mai arătat ministrul.

Rafila a subliniat că preferă emiterea unor recomandări în locul restricţiilor.

Astfel, cetățenilor li se recomandă evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise, purtarea măștii de protecție, măsuri adecvate de igienă a mâinilor și continuarea vaccinării antigripale.

La nivelul școlilor și grădinițelor se recomandă triajul zilnic, utilizarea măștilor de protecție de către cadre didactice și, eventual, de către copii, aerisirea încăperilor. Pentru angajatori, recomandările sunt similare: evitarea aglomerării, purtarea măștii, triaj epidemiologic, încurajarea vaccinării antigripale.

În unitățile sanitare ar putea fi adaptat programul de vizite, în funcție de secții și pe baza analizei de risc efectuată de DSP. Personalului medical și celor care intră în contact cu pacienții li se recomandă purtarea echipamentului de protecție (măști, mănuși, halate) și vaccinarea antigripală.

Dr. Mihai Craiu trage un semnal de alarmă despre administrarea pripită a unor antibiotice

Etichete: anunt ministrul sanatatii stare de alerta epidemiologica gripa sezoniera recomandari pentru populatie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.