Newsflash
Industria farmaceutică

Dr. Adrian Marinescu: Vaccinarea antigripală ar trebui extinsă

de Dorina Novac - ian. 19 2023
Dr. Adrian Marinescu: Vaccinarea antigripală ar trebui extinsă

Pe fondul cazurilor de gripă și al spitalizărilor în creștere, o perioadă extinsă de vaccinare împotriva gripei ar putea spori protecția populației, precizează specialiștii.

Emisfera nordică se confruntă cu o circulație a gripei neobișnuită, cu un un debut devansat al sezonului gripal 2022-2023 și cu creșteri rapide ale numărului de cazuri, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

vaccinare antigripala

Specialiștii avertizează că gripa sezonieră, împreună cu alte infecții virale, cum ar fi VRS și COVID-19, sunt de așteptat să aibă un impact mare asupra serviciilor de sănătate și asupra populației.

Citește și: A început vaccinarea antigripală și în farmaciile comunitare autorizate

Acest lucru evidențiază cât de important este ca persoanele din grupurile cu risc ridicat să se vaccineze, pe tot parcursul sezonului, împotriva gripei și COVID-19, precum și ca toată lumea să se protejeze împotriva infecțiilor virale.

Potrivit reprezentanților Sanofi, este nevoie de 10 până la 14 zile după vaccinare pentru ca organismul să dezvolte răspuns imunitar și protecție. Prin urmare, majoritatea țărilor încep imunizarea la începutul toamnei.

De cele mai multe ori, sezonul gripal nu începe înainte de jumătatea lunii noiembrie și durează, de obicei, până la sfârșitul lunii mai a anului următor.

„Sezonul gripal actual prezintă o cronologie mai neobișnuită și se dovedește a fi mai agresiv decât sezoanele pre-pandemice, cel mai probabil din cauza expunerii reduse a populației la virusul gripal și a măsurilor de siguranță sporite din timpul pandemiei de COVID-19. Există, în mod evident, o creștere a numărului de cazuri și, cel mai probabil, această tendință ascendentă se va menține și în următoarele săptămâni. Există, totodată, și un risc crescut de co-infecție, în contextul circulației intense și a altor virusuri în această perioadă. De aceea, nu este prea târziu să ne vaccinăm împotriva gripei. Având în vedere că sezonul gripal este încă într-un stadiu incipient și probabil că vom vedea un vârf între sfârșitul lunii ianuarie și mijlocul lunii februarie, mai este timp pentru a oferi o protecție sporită publicului prin vaccinarea antigripală”, a menționat dr. Adrian Marinescu, director medical, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

Potrivit acestuia, vaccinarea s-a dovedit a fi cea mai eficientă măsură de protejare a populației împotriva gripei și a complicațiilor acesteia, motiv pentru care vaccinarea populației, în special a persoanelor din categoriile cu risc ridicat, ar trebui extinsă.

Medicul a mai subliniat că vaccinul gripal ne protejează de infecții și îi protejează și pe cei din jurul nostru care sunt mai predispuși la complicații severe.

„Evoluția epidemiologică actuală în țara noastră și în regiune arată o circulație intensă a virusurilor gripale, rezultând o incidență crescută a cazurilor de gripă raportate la majoritatea grupelor de vârstă. 16 din 32 de țări și regiuni care raportează intensitatea activității gripale au înregistrat o intensitate ridicată sau foarte mare, iar 22 din 31 de țări și regiuni care raportează asupra răspândirii geografice a virusurilor gripale au înregistrat activitate pe scară largă, indicând o circulație extinsă a gripei sezoniere în întreaga regiune”, se arată într-un comunicat.

De la începutul actualului sezon gripal, în România au fost raportate 362 de cazuri de gripă confirmate de laborator și 2 decese. Comparativ cu sezonul prepandemic 2019-2020, în sezonul actual s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri clinice cu 5 săptămâni mai devreme.

„Înțelegem că nu există două sezoane de gripă la fel și ne străduim să fim pregătiți pentru neprevăzut. Întrucât asistăm la o creștere rapidă a cazurilor de gripă și a spitalizărilor, Sanofi România dorește să anunțe că pentru sezonul gripal 2022-2023 există în continuare vaccinuri gripale disponibile în stoc la nivelul întregii țări. Vaccinul nostru gripal este disponibil la distribuitori, în farmacii, cabinete ale medicilor de familie și centre medicale și poate fi prescris și utilizat pentru a proteja populația de gripă și de potențialele complicații ale acesteia”, a anunțat dr. Lidija Milicevic, general manager Vaccines, Sanofi România.

OMS recomandă vaccinarea antigripală în special pentru grupurile de populație cu risc ridicat. Printre acestea se numără persoanele de peste 65 de ani, persoanele cu afecțiuni cronice, copiii între 6 luni și 5 ani, femeile însărcinate, persoanele instituționalizate și personalul medical.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe