Newsflash
Știri

Măsuri la început de val 5

de Cristina GHIOCA - ian. 7 2022
Măsuri la început de val 5

Purtarea măștilor din material textil nu va mai fi permisă începând cu 8 ianuarie a.c., aceasta fiind una dintre noile măsuri adoptate de autorităţi în contextul valului 5 al pandemiei de COVID-19.

coronavirusComitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, miercuri, noi restricţii pentru limitarea infecţiilor cu SARS-CoV-2. Printre măsurile adoptate de autorităţi se numără obligativitatea purtării măștilor de protecţie în toate spaţiile publice închise și deschise, măștile putând fi doar de tip chirurgical sau de tip FFP2.

De la această măsură sunt exceptaţi copiii cu vârsta mai mică de 5 ani; persoanele care sunt singure în birou; prezentatorii TV și invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de trei metri între persoane; reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de trei metri între persoane; vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise, cu condiţia respectării distanţei de siguranţă între aceștia și oricare din celelalte persoane din public; persoanele care desfășoară activităţi fizice intense și/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activităţi sportive.

Angajaţii de la stat, testaţi săptămânal

O altă măsură vizează testarea săptămânală a angajaţilor și desfășurarea activităţii în schimburi sau ture, însă această prevedere vizează doar angajaţii companiilor de stat și din infrastructura critică.

Accesul în cinematografe și instituţiile de cultură va fi permis în limita a 50% din capacitatea maximă a spaţiului și cu purtarea măștii de protecţie, în localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori și în limita a 30% din capacitate acolo unde incidenţa depășește acest prag.

Accesul va fi permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţie nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Program scurtat pentru restaurante

Restaurantele, cafenelele și magazinele vor funcţiona în intervalul 5.00-22.00. Accesul în restaurante și cafenele va fi permis în limita a 50% din capacitatea maximă a spaţiului și cu purtarea măștii de protecţie, în localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori și în limita a 30% din capacitate acolo unde incidenţa depășește acest prag.

Vor putea intra în aceste spaţii persoanele vaccinate cu schema completă, cele care au trecut prin boală în ultimele șase luni sau cele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţie nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

Aceleași prevederi sunt valabile și pentru organizarea cursurilor, workshopurilor și conferinţelor, diferenţa constând în faptul că la aceste evenimente nu vor putea participa mai mult de 150 de persoane, cu purtarea obligatorie a măștii de protecţie și cu asigurarea unei distanţe de doi metri între persoane și a unei suprafeţe de minimum 4 metri pătraţi pentru fiecare participant.

Infectări cu Omicron în România

Până la data de 2 ianuarie a.c., în ţara noastră au fost identificate 92 de cazuri de infecţii cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, se arată în cel mai recent raport prezentat marţi, 4 ianuarie, de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Potrivit documentului, până la această dată au fost raportate 8.086 de secvenţieri pentru infecţia cu SARS-CoV-2, fiind confirmate 7.480 de cazuri cu variante care determină îngrijorare (VOC). Dintre acestea, 5.632 au fost determinate de varianta Delta, urmată de Alpha (1.722) și Omicron.

Datele INSP mai arată că din totalul de cazuri de COVID-19 confirmate până la 2 ianuarie, cele cu varianta Delta au înregistrat o ușoară scădere în ultima săptămână din an, comparativ cu penultima – 75,3%, respectiv 75,6% (grafic).

Evolutie cazuri delta

Cele mai multe dintre persoanele confirmate cu varianta Omicron au călătorit în Marea Britanie (42) și Africa de Sud (23), restul în Nigeria, Spania, Tanzania, Belgia, Olanda și Congo. Șapte dintre cei identificaţi s-au aflat în focare depistate în București și judeţul Prahova.

Dintre cazurile din focare, pentru două a fost menţionat istoric de călătorie/contact cu persoană sosită din Spania, respectiv SUA. Dintre cele 92 de cazuri confirmate cu varianta Omicron, 63 fuseseră
vaccinate cu schemă completă. Până în prezent, în ţara noastră nu a fost înregistrat niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron. 

Citiți și: „Uragan” deasupra Europei

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe