Newsflash
Știri

Mai puține certificate curente eliberate de Colegiul Medicilor în 2020

de Dorina Novac - iul. 15 2021
Mai puține certificate curente eliberate de Colegiul Medicilor în 2020

Numărul total al certificate profesionale curente, solicitate cu scopul de a exercita profesia de medic în afara României, a scăzut anul trecut la doar 858.

Numărul total al certificate profesionale curente emise la nivel național în 2016 a fost de 1.462, în 2017 - 1.374, în 2018 - 1.221, iar în 2019 - 1.099, informează Colegiul Medicilor din România (CMR).

CMR
Sursă imagine: Colegiul Medicilor din România // Facebook

„Menționăm faptul că, situația statistică din anul 2016, 2017, 2018 și primele trei luni din anul 2019 a fost  întocmită în baza raportărilor colegiilor teritoriale ale Colegiului Medicilor din România, iar începând cu luna aprilie 2019, situația statistică este întocmită din aplicația informatică a CMR alcătuită pe baza înregistrărilor colegiilor teritoriale”, transmite sursa citată într-un comunicat.

CMR precizează că prin GOOD STANDING - certificat profesional curent se înțelege documentul cuprinzând datele personale relevante cu privire la onorabilitate și moralitate, inclusiv la competența cu care medicii își exercită profesia.

„Certificatul profesional curent (GOOD STANDING) este documentul eliberat la cererea medicului (ori la cererea autorității competente omoloage dintr-un alt stat) și cuprinde datele personale relevante cu privire la onorabilitatea, moralitate și competența cu care își poate exercita profesia medicul care deține sau a deținut în trecut calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România”, se mai arată în comunicat.

Medicii au obligația să solicite eliberarea GOOD STANDING – ului în vederea:

  1. a) întocmirii dosarului de înscriere la orice examen de promovare profesională sau concurs de ocupare a unui post vacant de medic, de medic dentist și, respectiv, de farmacist;
  2. b) înființării cabinetelor medicale/de medicină dentară, în cazul medicilor, respectiv al medicilor dentiști;
  3. c) exercitării profesiei în afara granițelor României.

Acesta se acordă obligatoriu doar membrilor Colegiului Medicilor din România.

„Acest document se eliberează numai medicilor, medicilor dentişti, farmaciştilor, asistenţilor medicali generalişti şi moaşelor care întrunesc condiţiile de cetăţenie, ascendenţă, filiaţie, căsătorie şi rezidenţă prevăzute de lege şi care au dobândit formarea în profesie pe teritoriul României”, potrivit CMR.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe