Newsflash
Știri

Mai multe şanse la viaţă

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - sept. 22 2019
Mai multe şanse la viaţă

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem este marcată pe 21 septembrie. În România Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice cuprinde 66.128 de persoane. Peste 6.000 de români s-au înscris în anul 2019, conform unui comunicat al Ministerului Sănătăţii.

În România, anual, trei persoane din 100.000 sunt diagnostiate cu cancere de sânge, iar singura soluţie terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice. Registrul Donatorilor a devenit activ din 2013. Este nevoie de mult mai multe persoane pentru a găsi un donator-pereche pentru fiecare pacient aflat pe lista de aşteptare. 37 de paciení româno sunt în prezent în aşteptarea unui donator.

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice a fost iniţiată de Asociaţia Mondială a Donatorilor de Măduvă. Scopul acestei zile este de a mulţumi milioanelor de donatorişi de a recunoaşte colaborarea mondială în acest proces. Ministerul Sănătăţii susţine campania „Donează o şansă la viaţă” în cadrul Programului naţional de sănătate „Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice şi centrale”. 

Cum poţi dona?

Dacă ai între 18 şi 45 de ani şi esşti o persoană sănătoasă poţi să te înscrii în Registrul donatorilor de celule stem după o informare corectă şi completarea prealabilă a unor formulare specifice. Recoltarea se realizează prin colectarea de celule stem hematopoietice din măduva osoasă, sub anestezie generală. Mai multe detalii găsiţi pe www. registru-celule-stem.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe