Infecţia HIV/SIDA se extinde constant la nivel global, profilul epidemiologic fiind determinat de factori loco-regionali. UNAIDS estimează că, la sfârşitul anului 2009, se aflau în viaţă peste 33 de milioane de persoane infectate cu HIV/SIDA, comparativ cu 26 de milioane, la sfârşitul anului 1999 (o creştere cu 27%). Numărul estimat al copiilor seropozitivi la sfârşitul anului 2009 a fost de aproximativ 2,5 milioane, iar cel al femeilor în viaţă a rămas aparent stabil (15,9 milioane). (...)"> Infecţia HIV/SIDA în România - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Infecţia HIV/SIDA în România

de Dr. Mariana MĂRDĂRESCU - dec. 3 2010
Infecţia HIV/SIDA în România

   Infecţia HIV/SIDA se extinde constant la nivel global, profilul epidemiologic fiind determinat de factori loco-regionali. UNAIDS estimează că, la sfârşitul anului 2009, se aflau în viaţă peste 33 de milioane de persoane infectate cu HIV/SIDA, comparativ cu 26 de milioane, la sfârşitul anului 1999 (o creştere cu 27%). Numărul estimat al copiilor seropozitivi la sfârşitul anului 2009 a fost de aproximativ 2,5 milioane, iar cel al femeilor în viaţă a rămas aparent stabil (15,9 milioane). (...)

   În România, infecţia HIV/SIDA prezintă particularităţi faţă de epidemiile prezente în alte ţări central şi est-europene. Specificitatea epidemiei constă în incidenţa ridicată la copiii infectaţi cu virusul HIV la sfârşitul anilor ’80, numărul maxim de cazuri fiind înregistrat la începutul anilor ’90. În aceeaşi decadă, incidenţa HIV la populaţia adultă a fost mică, crescând ulterior prin transmitere heterosexuală.
   Conform datelor înregistrate la Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România, din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“, la 1 decembrie 2010 se înregistrau 16.522 de cazuri cumulative HIV/SIDA, din care în viaţă 10.294. Estimările cele mai recente făcute de UNAIDS (decembrie 2009) plasează numărul de persoane care trăiesc cu HIV/SIDA în România în intervalul 12.000–16.000. Diferenţa dintre numărul celor diagnosticaţi şi estimarea citată este relativ mică, în comparaţie cu alte ţări central şi mai ales est-europene. Prevalenţa la adulţi este estimată ca fiind sub 0,1%, la 1 decembrie 2010.
   În prezent, România are un număr mare de supravieţuitori, cu vârste între 19 şi 24 de ani, aparţinând cohortei 1987–1990 (peste 6.000) şi, în acelaşi timp, cel mai mare număr de persoane infectate cu HIV/SIDA în viaţă aflate în tratament specific antiretroviral, raportat la numărul total al persoanelor bolnave (peste 7.000). Datorită aplicării corecte a terapiei antiretrovirale, rata medie de supravieţuire a crescut de la trei luni, în perioada 1990–2000, la 86 de luni în prezent. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe