Newsflash
Știri

Hotărâre privind aprobarea programelor naţionale de sănătate

de L. Budin - mar. 25 2022
Hotărâre privind aprobarea programelor naţionale de sănătate

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au propus, iar Executivul a adoptat, pe data de 25 martie, proiectul de Hotărâre privind aprobarea programelor naţionale de sănătate.

Documentul stabilește cadrul legislativ pentru continuarea activităților din cadrul programelor naționale de sănătate aflate în derulare și dezvoltarea acestora pentru includerea unor noi beneficiari, se arată într-un comunicat. Vor fi introduse noi programe și activități și se va renunța la altele care, în urma evaluării, nu și-au mai dovedit eficiența.

doctor_cnas

Conform actului normativ, Ministerul Sănătăţii va asigura coordonarea, derularea şi finanţarea din bugetul propriu a 13 programe naționale de sănătate publică, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate va derula și finanța din Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate 15 programe naționale de sănătate curative.

În cadrul programelor nationale de sănătate derulate de Ministerul Sănătății s-a introdus Programul naţional de screening, organizat pe baze populaționale pentru boli cronice cu impact asupra sănătății publice cu:

  • Subprogramul de screening pentru cancerul de col uterin;
  • Subprogramul de screening pentru cancerul de sân;
  • Subprogramul de screening pentru cancerul colorectal;
  • Subprogramul de screening pentru depistarea infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D care se desfășoară în regim pilot finanțat din fonduri externe nerambursabile.

Acest demers este motivat de asigurarea implementării obiectivelor prioritare ale Planului European, transpus în România prin Planul Național de combatere a Cancerului.

Programul naţional de management al registrelor naţionale a încetat, fiind înlocuit cu proiectul „Sistem Informatic pentru registrele de sănătate - RegIntermed”, finanțat din fonduri externe nerambursabile.

În cadrul programelor derulate de către CNAS s-a înființat Programul naţional de PET-CT, realizându-se o extindere a accesului la această investigaţie.

Pentru implementarea programelor naționale de sănătate publică în 2022, bugetul aprobat este de 5.952.000 mii de lei, iar creditele de angajament aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2022, pentru implementarea programelor naționale de sănătate curative, sunt în valoare de 8.592.881 mii de lei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe