Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Galantom: Românii au donat, în izolare, bani pentru spitalele din linia întâi

Viața Medicală
Dorina Novac joi, 2 iulie 2020, ora 16:18

În perioada stării de urgență, în România, s-au făcut 7.231 de donații, cu preponderență către organizațiile neguvernamentale care au ajutat spitalele și cadrele medicale din linia întâi.

Galantom.ro, platforma românească de fundraising peer to peer, a realizat o retrospectivă a modului în care au donat românii pe platformă în perioada de izolare (15 martie - 20 mai) și a comparat rezultatele cu cele de anul trecut, din aceeași perioadă.

donatie
Sursă imagine: Pixabay

 

Astfel, potrivit sursei citate, s-au făcut 7.231 de donații și s-a strâns suma totală de 933.893 de lei. Din aceasta, 663.197 de lei (4.829 de donații) au fost mobilizați doar pe proiecte legate de pandemie, înscrise pe platformă de către 17 ONG-uri.

Din suma totală adunată pentru proiecte COVID-19, 521.600 de lei s-au strâns pentru proiecte care au susținut spitalele și cadrele medicale, iar restul de 141.597 de lei a fost mobilizată de ONG-uri pentru susținerea beneficiarilor persoane fizice afectați indirect de pandemie.

Cele mai multe donații (1.417) au fost făcute în săptămâna 6-12 aprilie, suma totală donată fiind de 212.904 de lei, adică cu 250% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

„Așa cum era de așteptat, românii au ales să doneze în lockdown cu preponderență către organizațiile neguvernamentale care au ajutat spitalele și medicii din linia întâi. Astfel, domeniul sănătății a înregistrat o creștere de 33% ca număr de donații și de 55% ca sumă total adunată, față de anul precedent. Un alt domeniu care a înregistrat o creștere semnificativă în această perioadă a fost protecția mediului, segment care a înregistrat o creștere de 88%, comparativ cu 2019”, informează reprezentanții platformei.

Aceștia spun că, în perioada stării de urgență, susținerea proiectelor din domenii precum educație, drepturile omului și incluziune socială, protecția animalelor și ajutor umanitar a scăzut semnificativ.

„Noi am încercat să comunicăm în toată această perioadă că, în contextul noului coronavirus, nevoile spitalelor și a celor din linia întâi primează. Însă, nu trebuie să uităm nici de celelalte cauze și proiecte de impact în comunități, care riscă să se închidă dacă nu vor avea în continuare susținerea oamenilor”, a spus Andrei Chirtoc, membru fondator Galantom.

Echipa Galantom mai precizează că după luna aprilie, când s-a înregistrat cea mai mare sumă donată din istoria platformei, în luna mai a fost înregistrată o scădere, în special din cauza anulării unor evenimente sportive care aduceau destul de multe donații, principalul eveniment fiind Semimaratonul București.

Galantom_Infografic donatii stare de urgenta

Sursa citată precizează că inițiativa #scutpentru spitale a Asociației ZI de Bine a mobilizat suma totală de 387.875 de lei prin 17 proiecte înscrise pe platformă, strângând bani pentru spitale din București și din țară.

La nivel județean, cele mai mari sume au fost donate către Spitalul de copii din Botoșani - 53.385 de lei - și către Spitalul Municipal Eugen Nicoară din Reghin, care a strâns donații de 35.826 de lei.

„În locul evenimentelor sportive amânate, au fost încurajate provocările sportive de acasă și evenimentele online care presupun sharing de pasiuni ori talente (workshop-uri, concerte, sesiuni de yoga, coaching) cu o componentă de fundraising. Dar vorbim și de provocări personale de 30 de zile precum renunțarea la un obicei mai puțin bun, cum ar fi fumatul sau consumul de zahăr, sau adoptarea unui obicei bun, cum ar fi alegerea transportului alternativ (cu bicicleta sau pe jos) în detrimentul mașinii”, au menționat aceștia.

Donația medie de pe platformă în perioada analizată a fost de 129 de lei, în comparație cu 115 lei, media pe aceeași perioadă din 2019, ceea ce înseamnă o creștere de 12%.

Etichete: donatii medici din linia intai spitale Galantom

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC