Subiectul a fost însă readus în atenție nu atât de filmul în sine, cât de scandalul creat prin includerea acestei producții în programul festivalului de film Tribeca, un eveniment newyorkez care atrage anual aproximativ trei milioane de spectatori. Decizia de a include „Vaxxed“ în programul de anul acesta a fost luată de Robert De Niro (foto), unul dintre cei trei fondatori ai festivalului. Așa cum a mărturisit, actorul a dorit să stârnească discuții pe această temă, dată fiind experiența personală de a avea un copil autist. Decizia sa a stârnit însă o revoltă de proporții în mai toată presa, punctul principal de vedere fiind că un festival de film atât de prestigios nu ar trebui să gireze o producție pseudodocumentară, realizată de un regizor cu dovedite conflicte de interese. Dreptul la opinie – oricât de falsă sau de rău intenționată ar fi ea – este garantat, însă nu și propagarea acelei opinii de la o tribună respectabilă. Legătura dintre vaccinare și autism este la fel de discutabilă ca teoria că Pământul e plat sau că Geneza ar fi avut loc acum șase mii de ani. În urma reacției generale, Robert De Niro a revenit asupra deciziei inițiale și a anunțat că „Vaxxed“ nu va mai fi proiectat la Tribeca. O decizie salutată de toată lumea. Mai puțin, desigur, de antivaxxeri, care au acum un nou „fir“ în teoria conspirației. Ce mari puteri au intervenit, intimidându-l pe De Niro într-atât încât să revină asupra deciziei inițiale? Asta o vom afla probabil din următorul „documentar“ realizat de Andrew Wakefield.
Germania are nevoie de două sute de mii de asistente medicale în următorii patru ani, anunță televiziunea filipineză GMA. De ce este asta o știre în Filipine? Pentru că oficiali din statul din Asia de Sud-Est au perfectat, alături de omologii lor germani, o înțelegere interguvernamentală prin care asistentele medicale filipineze vor fi angajate în Germania. Procesul este încă greoi, deoarece personalul de îngrijire trebuie să urmeze cursuri de limba germană înainte de a putea ajunge în Europa. În plus, țara asiatică nu are expertiză în îngrijirile geriatrice și de tip hospice, tocmai cele căutate în Germania, astfel că asistentele medicale au nevoie de pregătire suplimentară. Până acum, 128 de asistente au ajuns să lucreze în Germania, iar alte 94 urmează cursuri intensive de limbă germană.
Un angajat al sistemului de sănătate canadian a fost concediat de guvernul federal după ce a abuzat de cardul de credit pe care îl primise de la instituție pentru cheltuieli de serviciu. Angajatul, a cărui identitate nu a fost făcută publică, a avut, în doar cinci luni, cheltuieli de aproape douăzeci de mii de dolari canadieni (aproximativ 13.500 de euro), care au inclus vizite la spa, mese la restaurant, haine și chiar retragerea unor sume de bani. Mai mult, același angajat fusese implicat în colectarea unor sume de la colegii de serviciu, în scopuri caritabile, pe care însă le-a păstrat pentru sine, după cum scrie portalul CBC.
Ca două țări vecine și prietene, România și Bulgaria merg ținându-se de mână. Sunt proteste ale medicilor de familie în România din cauza noului contract-cadru? Ei bine, și bulgarii fac la fel. Toată săptămâna, în țara de la sud de Dunăre s-a protestat împotriva introducerii obligativității identificării pacienților pe baza amprentelor digitale. Conform agenției independente Balkan News, medicii bulgari se tem că sistemul electronic le va îngreuna munca și va face mai dificil accesul pacienților la serviciile medicale. Să sperăm doar că vecinii noștri nu-l vor angaja pe Vasile Ciurchea consultant, acum că tot e disponibil, că atunci sigur vor avea probleme.
Nu mai puțin de 113 participanți la o conferință de sănătate publică din Norvegia au avut parte de mai mult decât sperau, la bufetul organizat de hotelul Radisson Blu Plaza din Oslo. Ei au acuzat grețuri, vărsături, dureri abdominale și diaree. Autoritățile nu au reușit încă să afle dacă agentul patogen este un virus (norovirus, cel mai probabil) sau o bacterie. Ironia face ca același hotel să găzduiască, peste doar câteva zile, o nouă conferință, de data asta despre prevenirea și controlul infecțiilor. Un sfat util pentru prevenție: să evite bufetul.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe