Newsflash
Știri

Este nevoie de psihoterapie?

de Constanţa MARINESCU - dec. 13 2011
Este nevoie de psihoterapie?

   Psihoterapia nu se adresează prioritar omului bolnav: aceeaşi atenţie este îndreptată şi spre cel sănătos. Motivul este simplu. Depresia va fi, în 2020, a doua afecţiune, ca frecvenţă, din lume. Estimările făcute de OMS arată că tulburările psihice vor afecta una din trei persoane. Despre toate acestea s-a discutat vineri, 2 decembrie a.c., la conferinţa de presă de la Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos“ Bucureşti, la iniţiativa Federaţiei Române de Psihoterapie. FRP cuprinde 29 de asociaţii naţionale şi, de 11 ani, „alături de Asociaţia Europeană de Psihiatrie, se angajează la dezvoltarea profesiei de psihoterapeut, pentru standarde ridicate de pregătire a specialiştilor şi a calităţii serviciilor, pentru eliminarea suferinţei oamenilor“, a arătat dna dr. Ileana Botezat-Antonescu, preşedinta Federaţiei. În România, tot mai mulţi oameni cer ajutor şi merg la un psihoterapeut. Psihoterapia a devenit o necesitate, în sensul că nu numai traumele, abuzurile, divorţul, decesul etc., dar chiar şi simpla neadaptare la un nou mediu profesional sau un stres postnatal pot constitui o indicaţie de adresare la terapeut. Din nefericire, la ora actuală, la noi, deşi sunt formate ca psihoterapeuţi 1.170 de persoane, nu există un cadru legislativ pentru recunoaşterea profesiei. În schimb, în multe ţări europene, unde numărul psihoterapeuţilor este cu mult mai mare, există chiar prevederi pentru decontarea unei anumite părţi din serviciile de psihoterapie, din fondurile de asigurări. După cum s-a afirmat, serviciile de menţinere a sănătăţii mintale sunt acte terapeutice la fel de eficiente ca şi administrarea unui medicament şi de aceea este imperios „să se acorde un suport legislativ adecvat tuturor practicienilor“, a declarat dl dr. Cătălin Zaharia, preşedintele Asociaţiei Europene de Psihiatrie Neurolingvistică. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe