Newsflash
Știri

Epidemii și decese prevenibile

de Monica GEORGESCU - aug. 25 2017
Epidemii și decese prevenibile
     Epidemia de holeră din Yemen a depășit pragul de 500.000 de persoane infectate, a anunțat Organizația mondială a sănătății (OMS) marți, într-un comunicat preluat de BBC. Aproape 2.000 de persoane și-au pierdut viața în mai puțin de patru luni, cât a trecut de la debutul epidemiei și 5.000 de persoane continuă să fie infectate în fiecare zi în ciuda eforturilor organizațiilor internaționale de a opri propagarea epidemiei. Mai mult de un sfert din numărul deceselor raportate au fost copii, la fel și aproape jumătate din numărul persoanelor infectate, arată un raport publicat de Națiunile Unite citat de BBC.
     Boala infecțioasă este transmisă prin ingestia de apă sau alimente contaminate cu vibrionul holeric. Yemen este o țară săracă din Orientul Mijlociu, afectată de doi ani de un puternic conflict intern, cu efecte devastatoare asupra condițiilor sanitare și igienice. Mai mult de jumătate din populația țării – 14 milioane de persoane – nu are în prezent acces la apă potabilă. De asemenea, serviciile de salubritate nu funcționează în majoritatea orașelor mari, contribuind la propagarea focarelor de infecție, iar livrările de medicamente și ajutoare sunt mult îngreunate de starea de conflict. Țara s-a confruntat cu o epidemie de holeră și anul trecut, dar anul acesta situația este mult mai gravă. Sistemul sanitar intern este în colaps, majoritatea medicilor fiind forțați să lucreze în condiții imposibile.
     Mai mult de jumătate din unitățile sanitare din țară au fost închise din cauza lipsei de fonduri sau distrugerilor cauzate de războiul intern, iar „medicii trebuie să gestioneze mii de cazuri noi în fiecare zi, fără acces la medicamente sau apă potabilă în cantități suficiente”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Acesta a făcut un apel la autoritățile locale să pună capăt conflictului care a adus cu sine prea multă suferință și moarte.

 

     Șaizeci de copii au murit în această săptămână într-un spital din statul Uttar Pradesh din nordul Indiei. Cauza deceselor a fost pusă pe seama lipsei de oxigen, conform presei, după ce un furnizor privat și-a retras echipamentul din cauză că spitalul nu își achitase datoriile. Autoritățile au declarat faptul că o investigație se află în derulare, însă neagă că aceasta ar fi cauza deceselor. În ciuda celor declarate, se pare că cei mai mulți copii – 23 – majoritatea nou-născuți, au murit exact în ziua în care furnizorul buteliilor de oxigen a hotărât retragerea acestora.
     Știrea a declanșat o adevărată criză mediatică, spitalul fiind acuzat de neglijență. PublicațiaHindustan Times a descris momentul instalării haosului în secția de terapie intensivă pediatrică din cauza epuizării surselor de oxigen. „S-a dezlănțuit iadul. [...] Rudele panicate au fugit după ajutor și, împreună cu personalul spitalului, au încercat să ventileze manual copiii internați. În ciuda acestor eforturi, mai mulți pacienți au intrat în colaps din cauza lipsei oxigenului”. „Am văzut cum copiii mureau în jurul meu” – a declarat unul dintre părinți. Oficialii neagă aceste acuzații, spunând că decesele sunt datorate „mai multor motive medicale”, subliniind că măsuri auxiliare au fost luate pentru a asigura alimentarea cu oxigen. Spitalul în cauză tratează un număr mare de cazuri de encefalită pediatrică, majoritatea deceselor celor șaizeci de copii datorându-se acestei boli. Rata mortalității este ridicată în această patologie, argumentează oficialii. Deși nu și-a asumat vina pentru decesele înregistrate, în urma scandalului mediatic directorul spitalului, Rajeev Misra, a fost demis.

 

     Puricii din SUA sunt purtători de ciumă! Autoritățile din statul american Arizona au tras un semnal de alarmă după ce mai multe teste au indicat că insectele parazite sunt purtătoare ale bacilului Yersinia pestis, care produce ciuma bubonică. Epidemiile de ciumă au ucis în trecut milioane de oameni, culminând cu „moartea neagră”, care a ucis o treime din populația Europei între anii 1347 și 1353. În prezent, bacilul a fost identificat în districtele Navajo și Coconino, raportează ABC News.
     Autoritățile din departamentul de sănătate al statului Arizona îndeamnă populația să ia măsuri de protecție pentru a reduce riscul de expunere. Ciuma poate fi transmisă de purici, dar și de rozătoare, iepuri sau animale prădătoare care se hrănesc cu acestea. „Boala poate fi transmisă la om și alte animale prin ciupitura unui purice infectat sau prin contact direct cu un animal infectat”, se menționează în avertismentul oficial. Autoritățile au prevenit populația din Arizona să evite zonele infestate cu purici și să-și țină animalele în casă în această perioadă.
     Centrul pentru prevenția și controlul bolilor (CDC) raportează că în ultimele decenii o medie de șapte cazuri de ciumă la om sunt raportate anual în Statele Unite ale Americii. Acestea survin în special în zonele rurale din Arizona, Colorado și New Mexico. La nivel global, Organizația mondială a sănătății raportează între o mie și două mii de cazuri anual, deși cifrele reale se preconizează a fi mai mari. Simptomele acestei boli includ puseuri de febră, frisoane, slăbiciune, dureri de cap și inflamația nodulilor limfatici.

 

     Guvernul scoțian a demarat un program național prin intermediul căruia fiecare proaspăta mamă va primi o cutie cu hăinuțe, cărți și alte produse esențiale pentru îngrijirea nou-născutului. Mamele pot opta să primească această cutie în valoare de 160 de lire gratuit, acasă. Livrările la nivel național au început marți, 15 august, deși mamele s-au putut înscrie pe liste încă din luna iunie. Cutia conține, printre altele și haine pentru copii, cărți educative și un termometru digital de ureche. În plus, o minisaltea și așternuturi care permit transformarea cutiei într-un pătuț în care copilul să poată dormi în siguranță.
     Inițiativa, propusă de prim-ministrul scoțian, Nicola Sturgeon, reflectă un program similar, care se desfășoară cu succes în Finlanda încă din anii ʼ30, titrează BBC News. Toți copiii din Finlanda primesc din partea statului o cutie similară, pe care mulți părinți, din toate păturile sociale, o folosesc drept pătuț în primele luni de viață ale copilului. Țara nordică are una din cele mai mici rate ale mortalității infantile și ale sindromului de moarte subită la copii. Deși nu există o corelație clară, definitivă, între folosirea cutiei drept pătuț și reducerea riscului de moarte subită, inițiativa guvernamentală transmite un mesaj clar: statului îi pasă de copiii din toate păturile sociale și face eforturi pentru a le asigura un start cât mai bun în viață. „Un alt mesaj pe care tinerii părinți trebuie să-l rețină este că cel mic trebuie să doarmă în siguranță. Dacă părinții nu-și permit un pătuț sigur pentru cel mic, atunci statul le va oferi o variantă testată și omologată în acest sens”, a declarat un oficial scoțian.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe