Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Emilian Popovici: variantele de SARS-CoV-2 din prezent sunt extrem de transmisibile

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 1 august 2022, ora 16:42

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie trage un semnal de alarmă și explică de ce multe dintre persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 ajung să se infecteze în această perioadă.

Dr. Emilian Damian Popovici este nu doar vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie (SREPI), ci și profesor al disciplinei de Epidemiologie în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. 

Citiți și: Metodologia de supraveghere a COVID-19, actualizată la 1 august 

emilian popovici 2015

Zilele trecute, acesta a explicat pe o rețea socială că cele trei doze de vaccin anti COVID previn în continuare formele grave de boală, însă dacă vrem să limităm riscul de infecție, atunci trebuie să respectăm măsurile de protecție și să purtăm mască. 

„Nu urmăresc să sperii pe nimeni, ci doresc doar să explic și să previn. Cum vedem în jurul nostru tot mai mulți dintre cei care au evitat infecția timp de mai bine de doi ani și care într-o măsură importantă s-au și vaccinat, ajung să se infecteze în perioada actuală. De ce se întâmplă așa? Se întâmplă pentru că variantele de SARS-CoV-2 care circulă în prezent sunt extrem de transmisibile.”, a scris doctorul Emilian Damian Popovici.

Astfel, continuă acesta, dacă variantei Wuhan îi corespundea un R0 de 3 (un infectat confirmat infecta alte 3 persoane in jurul lui), subvariantelor BA 4 și BA 5 le corespunde un R0 de 16 (adică un infectat confirmat infectează alte 16 persoane în jurul lui), „și asta cred că explică tot!”, afirmă epidemiologul. 

Avertismentul epidemiologului Emilian Popovici: evitați zonele infestate de căpușe 

„Alte variante circulante ca BA 1 cu un R0 de 8 și BA 2 cu un R0 de 12 completează tabloul prezentat anterior. Sigur că cele trei doze de vaccin previn în continuare într-o măsură importantă formele grave de boală, dar dacă vrem să limităm riscul de infecție cu dezvoltarea unei forme ușoare sau chiar medii de boală, atunci trebuie să apelăm la binecunoscutele măsuri, care nu cred că ne încurcă în petrecerea vacanței, ci dimpotrivă, ajutându-ne să ne menținem sănătoși ne pot salva concediul! Vă doresc numai bine!”, a completat vicepreședintele SREPI.

Etichete: Emilian Popovici vicepresedinte emilian popovici societatea romana de epidemiologie vaccinare importiva covid-19 variante de sars-cov-2 Wuhan ba 1

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC