Newsflash
Știri

Egalitate în prevenție și tratament

de Dr. Sorina VASILE - nov. 1 2017
Egalitate în prevenție și tratament
     Bolile cronice netransmisibile reprezintă principala problemă de sănătate la nivel european, cauzând 86% din totalul deceselor. În ultimii ani, incidența acestor boli este în creștere în Europa cu precădere din cauza îmbătrânirii populației și a anumitor factori de risc care țin de stilul de viață. Factorii sociali și economici joacă, de asemenea, un rol important în dezvoltarea acestora, existând în acest moment o inegalitate în ceea ce privește povara economică a bolilor cronice în țările Uniunii Europene. Există astfel diferențe mari la nivelul Uniunii Europene atât în ceea ce privește accesul la prevenție, cât și la tratament.
     Specialiștii estimează că programele de prevenție bine puse la punct pot evita total sau întârzia aproximativ 80% din bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale, bolile cronice respiratorii, afecțiunile aparatului locomotor și cazurile de diabet zaharat tip II.
     România este pe primul loc în Europa ca incidență și mortalitate la cancerul cervical. Cu toate acestea, peste 62% din femeile din țara noastră spun că nu au făcut niciodată screening pentru această afecțiune. România are cele mai mici rate de screening și la depistarea cancerului mamar și a celui colorectal.
     De asemenea, țara noastră se află printre primele în Uniunea Europeană – alături de Croația, Ungaria, Slovacia și țările baltice – și la mortalitatea prin boli cardiovasculare și boli neurovasculare. Cu toate acestea, avem cele mai puține aparate de angiografie pe cap de locuitor din toată Uniunea Europeană.
     Comisia Europeană promovează organizarea de programe de prevenție și strategii care susțin detecția timpurie a afecțiunilor cronice, precum și îmbătrânirea sănătoasă și activă. Principalele puncte urmărite sunt modificarea stilului de viață prin combaterea obezității, promovarea activității fizice și a unor principii de alimentație sănătoase, precum și renunțarea la fumat. Sunt subliniate, asemenea, nevoia de adaptare la schimbările demografice generate de îmbătrânirea populației, prin necesitatea păstrării sănătății fizice și a capacității de muncă cât mai mult timp posibil. Sunt astfel necesare măsuri de atenție sporită la morbiditățile multiple, polipragmazie și este încurajat tratamentul multidisciplinar.
     Pentru a atinge aceste puncte, UE a finanțat în ultimii ani câteva proiecte specifice care își propun să reducă povara bolilor cronice în felul următor:
     • „Promovarea muncii sănătoase pentru angajații cu boli cronice – sănătatea publică și munca” se desfășoară în 18 țări ale Uniunii Europene, printre care și România, și aduce laolaltă agenți de sănătate publică și angajatori. Aceștia își doresc să găsească măsuri pentru a păstra în câmpul de muncă cât mai mult timp posibil angajații care suferă de boli cronice și să-i încurajeze pe cei care au renunțat să se întoarcă la serviciu. Până acum, partenerii proiectului au adunat exemple de bune practici din acest domeniu și urmează să organizeze campanii de informare asupra acestora.
     • „Europenii aflați la vârsta pensionării: bolile cronice și activitatea economică” este derulat de Olanda și analizează impactul financiar al bolilor cronice asupra economiei prin părăsirea forței de muncă. Și acesta caută modalități de stimulare a participării sociale și economice a persoanelor cu afecțiuni cronice. Documentul elaborat de echipa proiectului prezintă o serie de recomandări politice care ar putea îmbunătăți situația actuală.
     • „Îngrijire inovatoare pentru europenii care suferă de afecțiuni cronice multiple (ICARE4EU)” este un proiect activ în cinci țări din Uniunea Europeană (Italia, Marea Britanie, Germania, Olanda și Slovenia) și își propune să promoveze inovația în gestionarea morbidităților multiple. Pornind de la premiza că persoanele care suferă de afecțiuni cronice multiple necesită o îngrijire multidisciplinară, proiectul evaluează felul în care sunt tratați bolnavii cronici din punctul de vedere al practicilor de management, al competențelor profesionale, al utilizării tehnologiilor de e-sănătate pentru vârstnici, al modelelor de finanțare și al măsurii în care pacienții ocupă o poziție centrală. Pe baza rezultatelor acestor evaluări se vor identifica metode de bună practică și se va crea un mecanism prin care acest domeniu va putea fi monitorizat pe viitor.
     • „Combatem împreună bolile cardiovasculare” (EuroHeart II) este continuarea proiectului EuroHeart I, care a popularizat cunoștințe privind prevenția și managementul în bolile cardiovasculare. EuroHeart II, care se desfășoară în 16 țări membre UE, vrea să-i facă să colaboreze pe cei din mediul academic cu cei din ONG-uri și cu profesioniștii din domeniul sănătății pentru a furniza date care să cuantifice costurile bolilor coronariene, precum și pentru a dezvolta strategii de prevenție eficiente din punct de vedere financiar. Bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă principala cauză a deceselor în Europa, fiind și o cauză majoră de dizabilitate. Aproximativ 80% dintre aceste cazuri pot fi prevenite.
     • „Analiza costurilor aferente tratării și reducerii sindroamelor coronariene acute în Europa” (EUROTRACS) culege date din șase țări și folosește un program care analizează incidența evenimentelor bolilor cardiovasculare pe o durată de zece ani în funcție de modificarea factorilor de risc precum fumatul, dislipidemia și hipertensiunea. Un alt aspect vizat de proiect este urmărirea utilizării optime a angiografiei coronariene și a procedurilor intervenționale percutane în gestionarea infarctului miocardic acut. Rezultatele proiectului își propun să genereze schimbări politice care să reducă inegalitățile din acest domeniu.
     • „Acțiune comună de abordare a bolilor cronice și de promovare a îmbătrânirii sănătoase pe întregul ciclu de viață” (CHRODIS-JA) se concentrează pe promovarea sănătății, prevenirea bolilor și a morbidităților multiple. Programul, care se derulează în 15 țări, conține, de asemenea, o platformă care asigură pregătirea cadrelor medicale pentru îngrijirea pacienților care suferă de mai multe boli cronice și au multiple morbidități.

 

     Toate aceste mesaje au fost discutate recent la o întâlnire despre boli netransmisibile organizată de Agenția executivă pentru consumatori, sănătate și alimente (Chafea) a Comisiei Europene, la Odense, în Danemarca. A fost subliniată importanța abordării inovative și a colaborării în domeniul bolilor cronice netransmisibile pentru a găsi cele mai bune soluții și pentru a scădea inegalitatea dintre statele membre ale Uniunii Europene în domeniul prevenției și tratamentului acestor afecțiuni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe