Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dr. Adrian Marinescu: de la jumătatea lui ianuarie vor crește cazurile COVID

Viața Medicală
L. Budin marţi, 4 ianuarie 2022, ora 14:48

Directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” afirmă că se va înregistra, de la jumătatea lui ianuarie, o creştere „clară” a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.

Dr. Adrian Marinescu a mai declarat, pentru Agerpres, că în februarie, martie şi aprilie vor exista „probleme” legate de numărul de cazuri noi de COVID-19.

adrian-marinescu
Sursă foto: Facebook Dr. Adrian Marinescu

 

Ceea ce deja se vede este o creştere nu exponenţială deocamdată, dar este o creştere şi se va vedea în intervalul următor. Este foarte greu de spus când va fi exact vârful. (...) Mă aştept să fie un interval de maximum trei luni în care nu vom avea multe cazuri severe, dar vor fi multe infecţii şi marea problemă va fi de a gestiona situaţia, pentru că oamenii vor avea nevoie de evaluare. Ar fi ideal să se rezolve totul în pre-spital, nu la nivel de spital, la camera de gardă”, a spus directorul medical.

Persoanele vaccinate cu schemă completă, cele care au trecut prin boală sau cele care s-au vaccinat şi au şi trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 vor avea o „probabilitate mică” de a face o formă complicată de boală şi de a ajunge la terapie intensivă.

Adrian Marinescu se aşteaptă ca în luna martie să apară „un update” al vaccinului anti-COVID.

Este evident, din datele pe care le avem, că vaccinurile de acum nu au aceeaşi eficienţă pe varianta Omicron. (...) Aşteptăm ca, probabil, undeva în martie să avem update-ul vaccinului, dar deocamdată este varianta cea mai bună de a preveni (...), oamenii care au o schemă completă, mai ales dacă au şi boosterul, au o protecţie bună inclusiv în raport cu Omicron”, a explicat directorul medical al Institutului „Matei Balş”.

Având în vedere ceea ce s-a întâmplat în zonele care s-au confruntat cu varianta Omicron, numărul de cazuri grave înregistrate în urma infectării cu această tulpină ar fi mai mic în comparaţie cu varianta Delta.

Trebuie să fim atenţi şi prudenţi, mai ales că vrem să vedem exact cum se întâmplă cu populaţia Europei. Adică, să treacă măcar luna februarie şi, probabil, undeva după o lună de plin val, vom putea să tragem mai uşor nişte concluzii legate de Europa şi, mai ales, de România”, a adăugat directorul medical.

Actualele antivirale au şi ele o eficienţă mai scăzută în faţa tulpinii Omicron a SARS-CoV-2.

Aşa cum vom avea nevoie de un vaccin care să fie în varianta nouă, avem nevoie şi de antivirale care să fie mult mai ţintite”, a mai spus Adrian Marinescu.

Etichete: adrian marinescu director medical institut matei bals crestere cazuri covid nou caz varianta omicron jumatatea lui ianuarie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC