Newsflash
Știri

Diagnosticul bolii Alzheimer prin tehnica PET

de Dr. Mădălina Badea - mai 22 2020
Diagnosticul bolii Alzheimer prin tehnica PET

Radiotrasorul RO948 F18 utilizat în imagistica „tau PET” s-a dovedit eficient în diferenţierea bolii Alzheimer de alte afecţiuni neurodegenerative, conform datelor publicate în JAMA Neurology*.

Cercetătorii suedezi de la Lund University au investigat eficienţa acestui nou radiotrasor pentru diagnosticul bolii Alzheimer la 613 pacienţi. Dintre aceștia, 257 nu aveau afectare cognitivă, 154 aveau afectare cognitivă ușoară, 100 demenţă Alzheimer, iar 102 – alte forme de afectare neurodegenerativă. Specialiștii au dorit compararea tehnicii „tau PET”, ce utilizează trasorul RO948 F18, cu imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) cerebrală și cu anumiţi markeri diagnostici din lichidul cefalorahidian (LCR). Pentru pacienţii cu afazie progresivă primară s-a analizat direct eficienţa acestui radiotrasor cu F18 flortaucipir.

RO948 F18 are o structură similară cu 18F flortaucipir, dar se diferenţiază prin cinetică mai rapidă și legare mai scăzută de structurile ganglionilor bazali care nu reprezintă interes pentru diagnosticul acestei patologii.

Diferenţierea dintre boala Alzheimer și alte afecţiuni neurodegenerative este posibilă datorită dispunerii diferite a proteinelor de depozit tau.

Creșterea acurateţei

Retenţia radiotrasorului RO948 F18 a fost mai crescută la pacienţii cu demenţă Alzheimer faţă de celelalte forme neurodegenerative, având o sensibilitate de diagnostic de 91,9% și o specificitate de 90,6%.

Acurateţea diagnostică a fost superioară în acest context tehnicii IRM sau markerilor diagnostici din LCR, dar mai scăzută în diferenţierea bolii Alzheimer de demenţa cu corpi Lewy și de formele ușoare de afectare cognitivă prin depunere de beta-amiloid. Captarea RO948 F18 a fost mai redusă la nivelul lobului temporal comparativ cu F18 flortaucipir.

Rezultatele pozitive s-au înregistrat aproape exclusiv la cei cu depunere de beta-amiloid sau la purtătorii mutaţiei MAPT R406W, considerând că utilizarea acestui trasor are specificitate înaltă pentru boala Alzheimer cu depunere de proteine tau.


Notă autor:

*https://bit.ly/2WLGNGM

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe