Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Diagnosticul bolii Alzheimer prin tehnica PET

Viața Medicală
Dr. Mădălina Badea vineri, 22 mai 2020

Radiotrasorul RO948 F18 utilizat în imagistica „tau PET” s-a dovedit eficient în diferenţierea bolii Alzheimer de alte afecţiuni neurodegenerative, conform datelor publicate în JAMA Neurology*.

Cercetătorii suedezi de la Lund University au investigat eficienţa acestui nou radiotrasor pentru diagnosticul bolii Alzheimer la 613 pacienţi. Dintre aceștia, 257 nu aveau afectare cognitivă, 154 aveau afectare cognitivă ușoară, 100 demenţă Alzheimer, iar 102 – alte forme de afectare neurodegenerativă. Specialiștii au dorit compararea tehnicii „tau PET”, ce utilizează trasorul RO948 F18, cu imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) cerebrală și cu anumiţi markeri diagnostici din lichidul cefalorahidian (LCR). Pentru pacienţii cu afazie progresivă primară s-a analizat direct eficienţa acestui radiotrasor cu F18 flortaucipir.

RO948 F18 are o structură similară cu 18F flortaucipir, dar se diferenţiază prin cinetică mai rapidă și legare mai scăzută de structurile ganglionilor bazali care nu reprezintă interes pentru diagnosticul acestei patologii.

Diferenţierea dintre boala Alzheimer și alte afecţiuni neurodegenerative este posibilă datorită dispunerii diferite a proteinelor de depozit tau.

Creșterea acurateţei

Retenţia radiotrasorului RO948 F18 a fost mai crescută la pacienţii cu demenţă Alzheimer faţă de celelalte forme neurodegenerative, având o sensibilitate de diagnostic de 91,9% și o specificitate de 90,6%.

Acurateţea diagnostică a fost superioară în acest context tehnicii IRM sau markerilor diagnostici din LCR, dar mai scăzută în diferenţierea bolii Alzheimer de demenţa cu corpi Lewy și de formele ușoare de afectare cognitivă prin depunere de beta-amiloid. Captarea RO948 F18 a fost mai redusă la nivelul lobului temporal comparativ cu F18 flortaucipir.

Rezultatele pozitive s-au înregistrat aproape exclusiv la cei cu depunere de beta-amiloid sau la purtătorii mutaţiei MAPT R406W, considerând că utilizarea acestui trasor are specificitate înaltă pentru boala Alzheimer cu depunere de proteine tau.

*https://bit.ly/2WLGNGM

Etichete: alzheimer PET CT flortaucipir

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.