Newsflash
Știri

Creștere alarmantă a deceselor prin cancer

de Dan Dumitru MIHALACHE - feb. 11 2016
Creștere alarmantă a deceselor prin cancer
     Cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică pe plan mondial. Peste opt milioane de oameni mor anual în lume din cauza acestei patologii, patru milioane dintre ei la vârste cuprinse între 30 și 69 de ani.
     Datele furnizate de Agenția internațională de cercetare a cancerului arată că, în 2012, în lume existau 14,1 milioane de cazuri noi de cancer, 8,2 milioane de decese cauzate de cancer și 32,6 milioane de persoane în viață, diagnosticate cu cancer în ultimii cinci ani. Organizația mondială a sănătății (OMS) estimează că în următoarele două decenii, numărul anual de cazuri noi va crește la 22 de milioane.
     În Europa, conform Biroului regional pentru Europa al OMS, deși se află doar o optime din populația lumii, numărul cazurilor de cancer reprezintă un sfert din totalul cazurilor cu această patologie la nivel global. Cancerul este a doua cauză importantă de morbiditate și mortalitate în Europa: 20% din totalul deceselor în Uniunea Europeană (UE) sunt provocate de patologia oncologică, deși peste 40% din ele pot fi prevenite. În acest areal anual apar 3,2 milioane de cazuri noi și 1,7 milioane de decese cauzate de această patologie. 
     Estimările pentru România arată că anual aproximativ 80.000 de români sunt diagnosticați cu cancer și 50.000 mor din cauza lui. Estimarea este realizată de OMS–GLOBOCAN și se bazează pe datele Registrului Regional de Cancer Nord-Vest, care arată că, deși incidența este mai scăzută decât media țărilor UE, rata mortalității este cu 16% mai ridicată.
     Numărul mare și în continuă creștere de decese cauzate de cancer au impus dezvoltarea unor strategii pentru abordarea acestei patologii și acțiuni de conștientizare asupra cancerului. Dacă este depistat din timp, diagnosticat și tratat corect, cancerul poate fi vindecat complet sau cel puțin transformat dintr-o boală cu un deznodământ fatal rapid într-una cronică.
     În acest sens, prin Carta de la Paris, în anul 2000, la inițiativa Uniunii internaționale pentru controlul cancerului (Union for International Cancer Control), s-a stabilit ca la 4 februarie a fiecărui an să fie marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului. Se oferă astfel oportunitatea de a aduce această patologie în atenția publicului, mass-media și a guvernanților, de a conștientiza, sensibiliza și mobiliza comunitatea globală împotriva cancerului.
     Campania de anul acesta, derulată sub sloganul „Noi putem! Eu pot!“ (We can! I can!), încearcă să sensibilizeze opinia publică prin desființarea unor mituri despre cancer, cum ar fi: „Nu este nevoie să vorbim despre cancer“, „Nu există semne sau simptome pentru cancer“, „Nu pot face nimic în privința cancerului“, „Nu am drepturi la îngrijiri pentru cancer“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe