Newsflash
Știri

COVID-19 a înjumătăţit numărul donatorilor de sânge

de Cristina GHIOCA - iun. 19 2020
COVID-19 a înjumătăţit numărul donatorilor de sânge

În luna martie, la CTSB s-au prezentat doar 2.500 de donatori de sânge, cu 50% mai puţini faţă de aceeași perioadă din 2019, a semnalat dr. Doina Goșa, directorul centrului.

COVID-19 a înjumătăţit numărul donatorilor de sângeAnul acesta, în luna martie, la Centrul de Transfuzie Sanguină din București (CTSB) s-au prezentat doar 2.500 de donatori de sânge, cu 50% mai puţini faţă de aceeași perioadă din 2019, a semnalat dr. Doina Goșa, directorul centrului, în cadrul unei dezbateri organizate în contextul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.

Scăderea a fost determinată de instaurarea stării de urgenţă și limitarea deplasărilor, ca urmare a declarării pandemiei de COVID-19, a adăugat medicul. În aprilie și mai, la CTSB s-au înregistrat puţin peste 3.000 de donări, faţă de 4.800-5.000 în aceeași perioadă din 2019.

Numărul este insuficient, mai ales în contextul actual, în care spitalele reiau efectuarea intervenţiilor chirurgicale care nu constituie urgenţe, după cum a subliniat și dr. Corina Posea, medic primar hematolog la CTSB: „Sunt pacienţi cu afecţiuni cronice ale căror intervenţii chirurgicale au fost amânate deja patru luni din cauza pandemiei, iar acum nu putem să-i amânăm din nou din lipsa sângelui”.

Recoltarea de plasmă, o provocare 

Una dintre provocările cu care centrul de transfuzii din București s-a confruntat în contextul pandemiei de COVID-19 a fost recoltarea de plasmă convalescentă de la persoanele care s-au vindecat de infecţia cu
SARS-CoV-2:

„Pornind de la experienţa pe care am câștigat-o, trebuie să mergem mai departe cu recoltarea de plasmă din care să obţinem medicamentele atât de necesare pacienţilor din România. Din plasmă se obţin medicamente pentru foarte multe boli – imunoglobulină, albumină, factori de coagulare etc.”, a precizat dr. Corina Posea.

Potrivit specialistului, o altă problemă care ar trebui rezolvată este crearea unui număr mare de donatori recurenţi, astfel încât să nu mai fie nevoie să se apeleze la donatorii de substituţie, acele situaţii în care, pe patul de spital, pacientul află că trebuie să trimită pe cineva să doneze pentru el.

Necesitatea creării unui astfel de nucleu a fost evidenţiată și de dr. Doina Goșa, care a subliniat importanţa donării constante:

„Mesajul pe care vreau să-l transmit donatorilor este că încă este nevoie ca ei să doneze și este foarte important să nu o facă doar o dată. Donarea recurentă oferă și mai multe componente sanguine. De la donatorul recurent facem trei colecte, uneori chiar și mai multe”.

Medicul și-a exprimat speranţa ca în viitorul apropiat să poată fi reluate colectele mobile și, astfel, să poată crește numărul de donatori.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe