Newsflash
Știri

Cine este Vlad Voiculescu, ministrul propus al Sănătății

de Florentina Ionescu - dec. 23 2020
Cine este Vlad Voiculescu, ministrul propus al Sănătății

PNL și USR au validat aseară miniștrii pe care-i propun în guvernul Florin Cîțu. Astfel, din partea USR a fost propus Vlad Voiculescu pentru Ministerul Sănătății.

Potrivit HotNews.ro, în mai 2016 Vlad Voiculescu a ajuns la conducerea Ministerului Sănătății într-un moment delicat, la câteva luni după incendiul din clubul Colectiv. El a fost în acea perioadă unul dintre cei mai mediatizați miniștri.

vlad voiculescu facebook
Sursa foto: www.facebook.com/VladVoiculescuPentruBucuresti

 

Potrivit sursei citate, în primul său mandat el s-a confruntat cu o epidemie: în septembrie 2016 a fost declarată în România epidemie de rujeolă, câțiva copii pierzându-și viața din cauza bolii.

Citiți un articol din 2016 despre Vlad Voiculescu: Medicamente esențiale, investiții și combaterea infecțiilor nosocomiale 

Detalii din CV

Vlad Voiculescu a fost nominalizat de Alianța USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății. S-a născut în 6 septembrie 1983 și este economist de profesie. A fost ministru al Sănătății (în Guvernul Dacian Cioloș). Este cunoscut ca unul dintre fondatorii Magicamp, alături de jurnalista Melania Medeleanu, „prima tabără rezidenţială specială de vară pentru copiii cu cancer din România, construită după modelul The Wall Gang Camp al lui Hole Paul Newman înAshford”, după cum este descrisă în CV-ul său publicat în 2016 pe site-ul Ministerului Sănătății.

Este fondatorul rețelei informale numite „Rețeaua Citostaticelor”, inițiativă care „a reuşit să pună la dispoziţia a peste 2.000 de pacienţi români medicamentele necesare, printr-o reţea de peste 400 de voluntari care au cumpărat şi/sau transportat medicamente în România”, se arată în CV.

În 2013 a fost vicepreședinte și trezorier în European Cancer Patient Coalition, la Bruxelles, iar prioritățile mandatului său erau „legate de discrepanţele în accesul la tratament pentru cancer, sisteme de informații pentru cancer și sisteme de evaluare a tehnologiilor medicale”.

Cum vedea sistemul de sănătate acum patru ani

Într-un articol publicat în 2016 în Viața Medicală, Vlad Voiculescu mărturisea că în urmă cu mai mulți ani s-a lovit și el de lipsa unor medicamente în spitale, pentru oameni aflați într-o situație critică.

„Ce am găsit eu atunci că este de făcut a fost să merg în farmacii și să conving farmaciști din afara țării să-mi vândă acele medicamente de care era nevoie și apoi să le transport ori eu, ori prin cunoscuți, către pacienții din spitale și medicii care îi tratau. Din poziția pe care o ocup acum trebuie să mă asigur că lucrul acesta n-o să se mai întâmple niciodată“, declara în 2016 Vlad Voiculescu.

Soluția însă nu trebuie să vină de la un om sau o echipă, a adăugat el la acea vreme, ci să fie una sistemică:

„Trebuie să aibă la bază reguli și proceduri clare și, extrem de important, transparență“, astfel încât pacienți, medici, manageri de spitale, media să poată urmări problemele și să ceară rezolvarea lor, pentru că „lucrurile acestea sunt extrem de urgente“.

Ce se va întâmpla în perioada următoare

Într-o postare de pe o cunoscută rețea de socializare, tocmai pentru că simte că nu mai are răbdare, Vlad Voiculescu a mărturisit că a acceptat desemnarea sa de către USR PLUS pentru poziția de ministru al Sănătății:

„Și voi merge în zilele următoare la audierile din Parlament cu convingerea că din poziția de ministru al Sănătății pot să servesc cel mai bine interesul românilor în acest moment critic”.

Acesta a subliniat că își dorește o schimbare profundă în sistemul de sănătate din România:

„Sper să am la Ministerul Sănătății timp să fac reformele și proiectele de care avem cu toții atât de mare nevoie. Am deja o echipă fabuloasă, știu ce este de făcut și am credința că alături de oamenii din sistem care își doresc o schimbare profundă vom putea face rapid pași în direcția asta: cu suportul colegilor din USR PLUS, PNL și UDMR, putem face ceea ce trebuie”.

Un alt aspect pe care l-a subliniat Vlad Voiculescu a fost că pe termen scurt și mediu, de prestația Ministerului Sănătății depind, în mod direct, viețile a zeci de mii de români în această criză sanitară, economică și de încredere:

„N-aș fi putut să îmi iert decizia de a sta deoparte și de a critica doar de pe margine. Sunt atât de multe lucruri în sistemul de sănătate care trebuie corectate și trebuie corectate acum. Nu peste 1 an, nu la următoarele alegeri. Acum. Sper să fiți alături de mine. Dacă nu acum, atunci în următorii 2-3 ani (pentru că nu vă promit miracole peste noapte)”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe