Newsflash
Știri

Medicamente esențiale, investiții și combaterea infecțiilor nosocomiale

de Dan Dumitru MIHALACHE - iun. 6 2016
Medicamente esențiale, investiții și combaterea infecțiilor nosocomiale

Ministrul sănătății a anunțat prioritățile mandatului său

 

     Vlad Voiculescu, noul ministru al sănătății, a prezentat miercuri principalele obiective ale mandatului său. În principal, tânărul demnitar și-a propus „așezarea lucrurilor pe o bază mai curată, mai transparentă și mai solidă“ și spune esențială este recâștigarea încrederii populației în sistemul sanitar.

 

Medicamente esențiale

 

     Prioritățile imediate ale noului ministru sunt orientate în trei direcții mari: medicamentele esențiale, investițiile și combaterea infecțiilor nosocomiale (IN). Prin „medicamente esențiale“, Organizația mondială a sănătății definește medicamentele ieftine care au existat pe piață în ultimele două-trei decenii și a căror eficacitate și cost-eficiență nu au ridicat nicio urmă de îndoială.
     „Cu mulți ani în urmă m-am lovit și eu de lipsa unor medicamente în spitale, (…) pentru oameni aflați într-o situație critică. Ce am găsit eu atunci că este de făcut a fost să merg în farmacii și să conving farmaciști din afara țării să-mi vândă acele medicamente de care era nevoie și apoi să le transport, ori eu ori prin cunoscuți, către pacienții din spitale și medicii care îi tratau. Din poziția pe care o ocup acum trebuie să mă asigur că lucrul acesta n-o să se mai întâmple niciodată.“, a declarat noul ministru. Soluția însă nu trebuie să vină de la un om sau o echipă, a adăugat el, ci să fie una sistemică: „Trebuie să aibă la bază reguli și proceduri clare și, extrem de important, transparență“, astfel încât pacienți, medici, manageri de spitale, media să poată urmări problemele și să ceară rezolvarea lor, pentru că „lucrurile acestea sunt extrem de urgente“.

 

Bani pentru investiții

 

     Investițiile în sistemul de sănătate reprezintă a doua direcție de acțiune a ministrului Voiculescu. Ne aflăm într-o perioadă în care biocidele și infecțiile nosocomiale sunt tot mai dezbătute în zona publică. Acestea sunt însă doar o parte a problemei. Ele se adaugă regulilor de urmat în spitale, deficitului de cadre medicale și, foarte important, infrastructurii învechite. Sunt spitale, multe dintre ele construite în anii ʼ70 sau chiar înainte de această perioadă, care pun în pericol nu doar viața pacienților, ci și a familiilor acestora, a personalului medical.
     Investițiile pe care România le-a făcut în ultimii 25 de ani în sistemul de sănătate în general, în infrastructură în special, sunt sumare și „cred că acum avem o oportunitate“, spune ministrul. Oportunitatea este oferită de programul operațional regional european prin care „ni se pun la dispoziție 150 de milioane de euro pentru construirea a trei spitale regionale (…): la Cluj, Iași și Craiova. (…) Este esențial să mișcăm lucrurile“.
     Pe lângă aceste proiecte, există și programul cu Banca Mondială din 2014, în valoare de 250 de milioane de euro, program din care „până acum, din păcate, nu s-a tras un cent“, afirmă Vlad Voiculescu: „Vom debloca acest program, (…) 180 de milioane de euro sunt disponibile pentru investiții“.
     Mai există un punct la capitolul investiții, la care ministrul s-a referit – două spitale din București vor fi reabilitate în parteneriat public-privat: Spitalul de copii „M. S. Curie“, la care se va extinde clădirea actuală, Institutul „C. C. Iliescu“, unde clădirea actuală va fi înlocuită cu alta nou construită. „Vorbim despre spitale de stat care vor primi clădiri noi în care să funcționeze; actul medical rămâne în totalitate în sarcina statului: niciun copil care va fi tratat la «Marie Curie» și niciun adult care va fi tratat la «C. C. Iliescu» nu vor trebui să plătească un cent“, explică Vlad Voiculescu.

 

Controale încrucișate

 

     A treia direcție în care se îndreaptă atenția noului ministru este reprezentată de infecțiile nosocomiale. La acest capitol, el spune că deja sunt pregătite „câteva măsuri imediate și un plan național de Prevenire și control al IN“. Printre măsurile imediate, a menționat o nouă acțiune de controale încrucișate, la nivel național, aflate în pregătirea Inspecției Sanitare de Stat, care va include teste de sanitație pentru toate substanțele biocide folosite în spitale: „Testele ne vor arăta dacă dezinfectanții folosiți își fac treaba și, de asemenea, ne vor da un indiciu asupra modului în care procedurile de igienizare sunt respectate în spitale“.
     Prima măsură luată prin intermediul planului național de prevenire și control al IN are în vedere o schimbare în contractele de management, prin care managerii de spitale să fie încurajați să declare corect IN, fără a fi penalizați, așa cum se întâmplă în prezent. 
     Există, de asemenea, o problemă de personal, pe care, „din păcate, nu o s-o putem rezolva imediat“: lipsesc epidemiologi, microbiologi, infecționiști. „Va trebui să luăm măsuri pentru trainingul personalului actual și, de asemenea, pentru încurajarea rezidenților să meargă către aceste specialități, care ne sunt necesare acum și ne vor fi necesare pentru mult timp de acum încolo“, declară ministrul.
     El mai spune că se impune o regândire din punct de vedere organizatoric a unităților de prevenire și control al IN în spitale, iar laboratoarele spitalelor au și ele nevoie de investiții. Este nevoie de sprijinul întregului personal din spitale și al familiilor pacienților, pentru a respecta anumite reguli care să limiteze riscul de infecții. Sunt necesare și mecanisme funcționale de control și supracontrol în sistem: „Acesta este un punct focal al reorganizării ministerului, care va urma; funcția de control a MS este esențială, motiv pentru care lucrurile vor fi astfel aranjate, încât această funcție să poată fi exercitată cu simț de răspundere de reprezentanții ministerului“.

 

Echipa de consilieri

 

     Echipa de consilieri a ministrului Vlad Voiculescu include nu mai puțin de 15 nume, dintre care îi amintim pe: conf. dr. Gabriel Popescu, fost președinte al subcomisiei MS pentru limitarea rezistenței microbiene, conf. dr. Elena Copaciu, medic primar ATI și membru fondator al Alianței Medicilor, dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de terapie intensivă nou-născuți de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „M. S. Curie“. În echipa noului ministru au fost cooptați și specialiști în sănătate publică și politici de sănătate, precum Adrian Gheorghe și dr. Marius Ungureanu, ambii colaboratori permanenți ai săptămânalului nostru, și dr. Bogdan Pană. Jurnalistul Laurențiu Diaconu-Colintineanu este noul purtător de cuvânt al MS.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe