Newsflash
Știri

Bugetul medicilor de familie nu scade în 2015

de Dan Dumitru MIHALACHE - ian. 7 2015
Bugetul medicilor de familie nu scade în 2015
Societatea Naţională de Medicină Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au transmis presei, la 20 decembrie 2014, un comunicat prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de „datele din proiectul de buget pe 2015 apărut pe site-ul Ministerului de Finanţe, referitor la asistenţa medicală primară“. Cele două organizaţii reclamă faptul că, pentru calculul bugetului pe 2015, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ar fi pornit de la „execuţia preliminată“ din anul trecut, cu aproape 60 de milioane de lei mai mică faţă de bugetul aprobat de Parlament pentru acelaşi an.
Conform legii, finanţarea alocată de Parlament, prin Legea bugetului, cabinetelor de medicina familiei trebuie utilizată integral, precizează dr. Sandra Adalgiza Alexiu, vicepreşedintă SNMF. Dacă numărul serviciilor solicitate de pacienţi cabinetelor şi decontate de casele de asigurări nu duce la utilizarea integrală a fondurilor, spune aceasta, legea (art. 13, alin. 5 din anexa 2 la HG 400/2014) prevede ca valoarea punctelor să fie majorată prin regularizări trimestriale: „Deşi prevăzut în lege, acest lucru nu s-a întâmplat în ultimii ani, iar din raportul CNAS înţelegem că nu se va întâmpla nici anul acesta. Ne temem, pe de-o parte, că n-o să mai primim în ianuarie diferenţa de bani pe ultimul trimestru din 2014, pentru că ei şCNASţ au folosit la calcule suma preliminată, iar pe de altă parte, pornind de la această sumă, calculul bugetului pe 2015 este incorect“. 
Mai mult, dr. Cătălin Petrencic, medic primar de medicina familiei în judeţul Călăraşi, spune că „faţă de bugetul aprobat în 2014 (1.484.600.000 de lei), bugetul propus în 2015 (1.513.928.000 de lei) arătă o creştere cu 29.328.000 de lei, de doar 1,94%. Creşterea anunţată de 6,24% faţă de anul 2014 a fost calculată însă faţă de «execuţia preliminată», de 1.425.066.000 de lei.”

 

Vasile Ciurchea: „Valoarea punctului va creşte“

 

Bugetul pentru anul 2015 nu este mai mic decât cel pentru 2014, arată Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS. La proiecţia de buget pentru acest an au fost luate în calcul „absolut toate plăţile efectuate, inclusiv regularizarea la trimestrul patru al anului 2014, care se va face anul acesta“. El crede că specialiştii de la SNMF probabil au lucrat pe o variantă veche a propunerii de buget, care nu mai este de actualitate.
Potrivit datelor furnizate de preşedintele CNAS, bugetul anului 2015 pentru asistenţa medicală primară este de 1.513.718.000 de lei, mai mare cu 1,4% faţă de cel din anul precedent, de 1.493.380.000 de lei: „La această sumă, este clar că nu se pune problema că nu ar avea loc regularizarea pe trimestrul patru. La proiecţia bugetului, am ţinut cont de valoarea punctului atât per capita, cât şi per serviciu, după regularizarea din trimestrul trei, şi am mers în continuare cu acele valori. Valori care pot să crească, în niciun caz să scadă.“
   În plus, Vasile Ciurchea spune că odată cu intrarea în vigoare a cardului de sănătate (1 februarie 2015), vor fi plătite „doar serviciile validate de card, care într-adevăr au fost făcute”, ceea ce înseamnă că valoarea punctului va creşte.

 

CNAS rămâne cu acelaşi buget

 

Bugetul CNAS pentru anul 2015 se păstrează la acelaşi nivel ca în anul precedent (22,902 miliarde de lei), dacă eliminăm sumele alocate plăţii arieratelor la medicamente şi materiale sanitare (cf. Legii 7/2013), a declarat preşedintele CNAS. Făcând un bilanţ al anului care a trecut, privind activitatea instituţiei pe care o conduce, acesta a arătat că numărul pacienţilor care primesc tratament oncologic aprobat de CNAS a ajuns la 8.866 (cu 1.334 mai mulţi faţă de începutul anului), au fost introduse 17 molecule noi în lista de medicamente gratuite şi compensate, s-au înfiinţat subprograme noi (reconstrucţia mamară după afecţiuni oncologice, monitorizarea prin PET-CT a bolnavilor oncologici, testarea genetică a bolnavilor cu leucemie acută). Plăţile externe pentru tratamentele românilor în străinătate au fost de 68,2 milioane de euro. Cardul naţional de sănătate a fost distribuit la 12,5 milioane de persoane, aproximativ un milion aflându-se încă în circuitul poştal sau au fost returnate. Cardurile returnate la casele de sănătate se vor putea ridica, după finalizarea distribuţiei, şi de la medicii de familie. În anul 2015, spune preşedintele CNAS, se va extinde reţeaua electronică la toate tipurile de prescriere, vor fi introduse bilete de trimitere şi concedii medicale în format electronic şi se va extinde dosarul electronic de sănătate pentru toate tipurile de servicii medicale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe