Newsflash
Știri

Andrei Baciu, despre certificatul verde de vaccinare. Cum va funcționa

de Dorina Novac - iun. 3 2021
Andrei Baciu, despre certificatul verde de vaccinare. Cum va funcționa

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a prezentat joi, în cadrul unei conferințe de presă, cele mai importante date privind certificatele verzi digitale.

Andrei Baciu a amintit că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a avut un test pe care l-a făcut cu gateway-ul european săptămâna trecută. Acesta a subliniat, în cadrul conferinței, că lucrurile au mers foarte bine din punct de vedere tehnic.

Andrei Baciu
Sursă imagine: Guvernul României // Facebook

„Acest certificat ne va ajuta la nivel european să avem o abordare uniformă. (...) Va facilita călătoriile între state pentru a limita timpul pe care îl petrecem în punctele vamale, pe de o parte, dar pe altă parte, la fel de important, trebuie să ne asigurăm că toate certificatele și toate dovezile pe care le prezentăm sunt veridice și este esențială, de fapt, autenticitatea celor prezentate. Acest lucru va fi garantat prin prezența acestui certificat digital european privitor la COVID”, a declarat Andrei Baciu.

Potrivit acestuia, în România va fi folosit modelul de certificat prezentat de Comisia Europeană. Iar cel mai important element este cel dat de codul QR, care va garanta veridicitatea acestui certificat.

Citește și: Certificatele digitale UE privind COVID, testate cu succes în România

„Acesta este planificat a fi lansat pe data de 1 iulie la nivel european. Până în acest moment, putem să vă spunem câteva elemente care s-au finalizat și câteva elemente de reper despre cum va funcționa eliberarea și obținerea acestui certificat, astfel că vom avea un website, o platformă, unde ne vom crea un cont, ne autentificăm și, pe baza contului creat, vom putea deschide, vom primi pe e-mail un link de unde putem descărca acest certificat, certificat care se referă la trei situații: se referă fie la vaccinare, faptul că suntem vaccinați; se poate referi la recuperare, la faptul că am trecut prin boală, și acest lucru este certificat de prezența unei rezultat RT PCR pozitiv în trecutul nu foarte îndepărtat, sau a treia posibilitate: absența infectării în acest moment dată de un rezultat RT PCR negativ”, a adăugat Baciu.

Andrei Baciu a mai explicat că certificatul va putea fi descărcat și va putea fi prezentat la punctul de trecere vamală, fie în format fizic, pe hârtie, fie pe telefonul mobil, sub orice format, pentru că va fi acest cod QR care va fi scanat.

„Toate aceste date nu sunt transmise. Aceste date rămân în sistem și, practic, se folosește această cheie digitală care certifică faptul că numele înscris pe acest certificat, care va fi comparat cu un act de identitate, este autentic și este un certificat valid, și acest lucru, așa cum spuneam, este verificat și va fi garantat prin scanarea acestui cod QR”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe