Newsflash
Știri

15 ianuarie – Ziua culturii naţionale

de - ian. 23 2013
15 ianuarie – Ziua culturii naţionale

La aniversare

   Data de 15 ianuarie, la care aniversăm naşterea lui Mihai Eminescu, a fost consacrată ca Ziua culturii naţionale. Cu acest prilej, Aula Academiei Române a găzduit festivitatea organizată de Secţia de filologie şi literatură şi de Secţia de ştiinţe istorice. Au rostit alocuţiuni oficiali guvernamentali, alături de acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, acad. Dan Berindei, vicepreşedinte AR, acad. Dinu Giurescu şi acad. Nicolae Breban. Acad. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“ Cluj-Napoca, a arătat că nu există scriitori universali la care să nu deceleze elemente tradiţionale locale şi a luat poziţie contra unor critici literari care au ales să ponegrească mai mult sau mai puţin cultura noastră, împingându-l pe Eminescu în „debaraua“ istoriei şi considerând că limba română este aptă numai pentru înjurături. În încheiere, acad. Eugen Simion a evidenţiat unele aspecte ale criticilor lui Mihai Eminescu de peste hotare.
   În cursul discuţiilor, s-au făcut referiri la „meritul“ Eminescu. Acesta a fost creat în special de generaţia şaizecistă a secolului trecut, pentru a flutura steagul aspiraţiilor nemărturisite ale libertăţii culturale. Pentru ca ea să nu măture ca un val realismul socialist, culturnicii comunişti au dovedit o îndemânare mascată în a sparge marile personalităţi ale culturii noastre în fragmente şi în a le alege pe acelea convenabile regimului. Aşa s-a creat impresia propagandistică a afilierii „roşii“ a unor creatori ca Mihai Eminescu la socio-comunism, scoţând în faţă poemul „Împărat şi proletar“, dar îngropând „Doina“. (Dr. A. T.)

Poezie şi muzică

   „Întâlnirile din biblioteca ta“ – ediţia a patra, organizată de Fundaţia şi Editura Spandugino împreună cu Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor pentru UNESCO, prin Alumnus Club, şi Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), a fost dedicată Zilei culturii naţionale şi aniver­sării a 162 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu.
   Evenimentul, desfăşurat în Aula Palatului Cantacuzino din Capitală, a debutat cu alocuţiunea dnei Lavinia Spandonide, preşedinte fondator al Fundaţiei Spandugino, care a anunţat semnarea parteneriatului cu UCMR, privind promovarea muzicii româneşti. Primul demers a constat în prezentarea medalionului de compozitor Dan Dediu, în cadrul căruia Valentina Sandu Dediu (pian) şi Diana Moş (vioară) au interpretat lucrarea „Bestiar mitologic“, iar autorul, rector al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, a realizat o scurtă expunere a compoziţiei sale. În continuare, referindu-se la poetul naţional, au luat cuvântul prof. dr. C. D. Zeletin („Necontenit, Eminescu: Stelele-n cer“), acad. Solomon Marcus („Datori lui Eminescu“), prof. univ. Mihai Zamfir („Un alt Eminescu“). Corala Academică Divina Armonie, dirijată de Marius Firca, a susţinut un recital cu piese pe versurile poetului omagiat şi a primit distincţia UNESCO „Darul Mărului“.(Dr. M. D.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe