Societatea Română de Pneumologie și cea de Cardiologie atrag atenția că, pe termen lung, utilizarea țigărilor electronice are efecte nocive asupra sănătății, deja dovedite științific.
Societatea Română de Pneumologie (SRP) și Societatea Română de Cardiologie (SRC) au atras tras un semnal de alarmă în ceea ce privește impactul nociv al utilizării țigărilor electronice, indiferent de conținutul în nicotină al acestora. Mesajul a fost transmis după ce, potrivit celor două societăți, apariții recente din media românească prezentau efectele benefice alte țigărilor electronice.
„SRP și SRC își exprimă regretul față de modalitatea în care sunt prezentate în spațiul public informații despre așa zisele efecte «benefice» ale țigărilor electronice. (...) Considerăm că este esențial să tragem un semnal de alarmă cu privire la impactul nociv al utilizării țigărilor electronice, indiferent de conținutul în nicotină al acestora. Aceste produse aduc un impact negativ asupra sănătății populației”, au arătat reprezentanții celor două societăți, într-un comunicat de presă.
Totodată, cele două societăți și-au exprimat îngrijorarea în ceea ce privește „promovarea studiilor susținute de industria de tutun, care au rolul de a manipula opinia publică, și prin care se transmite mesajul de «alternativă sănătoasă la țigara clasică»”. „Au trecut 20 de ani de la lansarea primului dispozitiv de acest fel, și suntem în fața primelor studii care însumează un număr de ani, acceptabil în literatura medicală, pentru a afirma că pe fondul unui consum cronic aceste dispozitive, cu sau fără nicotină aduc prejudicii tuturor consumatorilor. Dacă pentru adolescenți riscurile sunt de reacții alergice acute și impact în dezvoltarea psihocomportamentală, la adulți impactul este cuantificat în creșterea afecțiunilor pulmonare și cardio-vasculare”, se mai arată în comunicatul de presă.
În plus, pentru tânăra generație, utilizarea țigărilor electronice reprezintă și o „poartă de intrare” spre consumul produselor tradiționale din tutun și „chiar și al drogurilor ilegale”, au mai precizat reprezentanții SRP și SRC. În acest context, aceștia și-au încurajat colegii din aceeași specialitate, dar și pe cei din ale specialități „să folosească algoritmul medical pe care și l-au însușit de-a lungul timpului, mai ales atunci când știrile false, prin denaturarea dovezilor științifice, pătrund profund și total inadecvat în ceea ce ar trebui să fie o comunicare permisă profesioniștilor, deoarece doar ei pot evalua global riscurile la care sunt expuși pacienții noștri și pot transmite mesaje credibile, validate de date științifice”.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe