Newsflash
Știri

Spitalul Militar Central: Prima intervenție de chirurgie a epilepsiei farmacorezistente

de Dorina Novac - aug. 26 2022
Spitalul Militar Central: Prima intervenție de chirurgie a epilepsiei farmacorezistente

În iuoie, , în Blocul laa Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” a avut loc prima operație de chirurgia epilepsiei farmacorezistente de cauză organică (ERT).

Pacienta din Maramureș, în vârstă de 36 de ani, aflată în evidența și sub supravegherea medicală de specialitate a dr. Bogdan Florea, medic neurolog din Cluj-Napoca, avea, încă de la varsta de 3 ani, crize epileptice în fiecare zi, crize rezistente la diferite scheme de tratament.

interventie SUUMC

„Atât crizele convulsive, cât și investigația IRM, efectuată cu protocol de epilepsie, sugerau, ca si cauză determinantă, scleroza hipocampică stângă. Aceasta este o patologie frecvent întâlnită în rândul persoanelor diagnosticate cu epilepsie, reprezentând cea mai comună cauză operabilă”, se arată într-un comunicat SUUMC.

Citește și: Prelevare multi-organ şi multi-ţesut la Spitalul Militar Central

Intervenția chirurgicală, realizată de Georgian Ciobotaru, medic specialist Neurochirurgie și de conf. univ. dr. Dan Corneci, șef Secție ATI, după un protocol stabilit anterior de dr. Ioana Mîndruță, medic neurolog supraspecializat în chirurgia epilepsiei, a constat în realizarea lobectomiei temporale anterioare și amigdalohipocampectomie stângă, fapt ce a presupus înlăturarea, din creier, prin intermediul unei incizii mici în tâmpla stângă, a unei zone care este responsabilă de producerea crizelor.

„Protocolul chirurgical s-a derulat pe parcursul a aproximativ 3 ore, fără probleme pentru echipa medicală. Ulterior, chiar din cursul serii, pacienta a fost transferată în post-operator, unde, sub stricta supraveghere a medicilor curanți, aceasta a fost motivată și încurajată să desfășoare activități curente de tipul să vorbească, să mănânce, să se spele și chiar să se plimbe. Trebuie menționat faptul că, cicatricile intervenției chirurgicale sunt ascunse în păr, nefiind necesară raderea acestuia pentru realizarea operației”, se mai arată în comunicat.

Pacienta a fost externată echilibrată hemodinamic și respirator, fără acuze subiective, cu recomandările ca timp de câteva săptămâni să evite efortul fizic intens și susținut, fără a avea vreo restricție de ordin alimentar.

Potrivit reprezentanților SUUMC, urmărirea periodică a pacientei, prin intermediul medicului curant neurochirurg, a demonstrat că intervenția chirurgicală a fost un real succes, pacienta nemaiavând, până la momentul actual, nicio criză epileptică.

După astfel de intervenții, pacienții revin la control la un interval de timp de 3 și, respectiv, 6 luni, iar apoi, dacă totul decurge bine, aceștia revin în evidența și sub supravegherea medicului epileptolog curant.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe