Newsflash
SPECIALITĂȚI

Ţigările electronice ca strategie de renunţare la fumat

de Oana Maria POP - apr. 6 2015
Ţigările electronice ca strategie de renunţare la fumat
Nu sunt fumătoare, dar jumătate dintre prietenii mei fumează zilnic. La fel o fac şi alţi 4,85 de milioane de români. Din când în când, unul dintre prietenii mei îmi spune că vrea să renunţe la fumat. A încercat de mai multe ori, dar aşa cum se întâmplă deseori, a recidivat de fiecare dată. M-a întrebat ce părere am despre ţigările electronice şi dacă i-aş recomanda să le folosească. Citise pe forumurile online ale comercianţilor şi utilizatorilor de ţigări electronice că sunt eficiente în renunţarea la fumat. Dar nu a reuşit să înţeleagă dacă ţigările electronice sunt sigure sau nu pentru sănătate.
Primul meu impuls a fost să-i spun că, de fapt, nu există studii concludente cu privire la eficienţa ţigărilor electronice ca ajutor în renunţarea la fumat. Când m-a auzit vorbind despre studii a început să râdă şi m-a întrebat dacă acestea au fost realizate de către cercetătorii britanici. Părea foarte convins de mărturiile foştilor fumători; pentru că ţigările electronice nu implică arderea tutunului şi nu produc fum, i se părea logic ca acestea să fie mai puţin nocive comparativ cu ţigările tradiţionale. Este un miracol, spunea el, faptul că foarte mulţi oameni care au încercat ani de-a rândul să se lase de fumat au reuşit să o facă doar cu ajutorul ţigărilor electronice.
Ceea ce nu ştie prietenul meu este că tocmai aceasta este strategia pe care o folosesc companiile de ţigări electronice ca să-şi promoveze produsele – anume că ele reprezintă o alternativă mai sigură la consumul de tutun.
N-am ştiut ce să-i răspund şi, din păcate, nu sunt singura persoană care lucrează în sănătatea publică şi care nu ştie să răspundă la această întrebare. Nici colaboratorii mei din alte ţări ale UE sau din SUA, care au mult mai multă experienţă în acest domeniu, nu ştiu ce să răspundă la această întrebare. De ce? Ţigările electronice au apărut relativ recent pe piaţă şi pur şi simplu nu a trecut încă suficient timp ca să determinăm dacă au sau nu efecte negative pe termen lung. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu ţigările tradiţionale – au fost recomandate zeci de ani, inclusiv de medici, până în 1964 când primul raport al Surgeon General, bazat pe date din peste 7.000 de studii, a adus dovezi incontestabile că fumatul duce la apariţia mai multor tipuri de cancer.
Dar există câteva lucruri pe care le ştim despre ţigările electronice. Că acestea nu reduc dependenţa de nicotină, ci o menţin. Că expunerea la vaporii proveniţi de la ţigările electronice duce la scăderea imunităţii şi creşterea sensibilităţii la infecţii bacteriene la nivel pulmonar. Ştim că piaţa ţigărilor electronice este în creştere, numărând peste 460 de branduri diferite de ţigări, cele mai cunoscute dintre ele fiind achiziţionate de industria tutunului.
Ştim că acest lucru nu este neapărat unul bun. Aşa cum nu este un lucru bun nici faptul că ţigările electronice sunt disponibile într-o varietate de arome, inclusiv vată de zahăr, ciocolată sau căpşuni, care pot fi extrem de tentante pentru copii şi adolescenţi. Acest fapt poate explica, cel puţin parţial, folosirea din ce în ce mai frecventă a ţigărilor electronice de către copiii de vârstă şcolară care nu au fumat niciodată ţigări tradiţionale. Aproximativ 29 de milioane de adulţi din Europa au utilizat ţigări electronice în anul 2012, iar numărul acestora este în continuă creştere, unele estimări arătând că până în 2020 cererea pentru ţigările electronice o va depăşi pe cea pentru ţigările tradiţionale.
În cele din urmă i-am dat prietenului meu acelaşi răspuns pe care probabil mii de medici din întreaga lume l-au dat pacienţilor care doreau să se lase de fumat folosind ţigări electronice: dacă simte că aceasta este singura alternativă prin care poate renunţa la fumat, ar trebui să o încerce, dar că îi recomand să o folosească cu precauţie pentru că va ajunge să înlocuiască o adicţie cu alta, fără să ştie cu ce probleme de sănătate se va confrunta pe termen lung.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe