Anemia afectează aproximativ 24% din totalul populației pământului, fiind cea mai răspândită afecțiune hematologică, a precizat dr. Cătălin Țiplea, specialist hematologie la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
Anemia apare atunci când numărul de celule roșii din organism, numite hematii, scade, din diferite cauze.
„Hemoglobina este o proteina a celulelor rosii care contine fier si transporta oxigenul in organism, astfel ca o scadere a numarului de celule rosii aduce o serie de simptome: paloarea tegumentelor, dureri de cap dimineata, slabiciune sau senzatie de oboseala permanenta, lipsa poftei de mancare, maini si picioare reci, palpitatii, ameteala”, a explicat dr. Cătălin Țiplea.
Potrivit medicului, există mai multe tipuri de anemie:
„Netratată, anemia poate determina multe probleme de sănătate: oboseală extremă, cu imposibiliatea îndeplinirii îndatoririlor zilnice, complicații ale sarcinii, precum nașterea prematură, complicații cardiace, inclusiv insuficiență cardiacă. Pierderea masivă de sânge provoacă anemia acută severă, care poate fi fatală”, a menționat dr. Cătălin Țiplea.
Medicul a subliniat că diagnosticul de anemie se stabilește pe baza anamnezei, examenului clinic și prin efectuarea analizelor de laborator: hemoleucograma, care arată numărul de celule roșii și nivelul hemoglobinei, reticulocite, care arată numărul de hematii tinere din organism, și examenul sângelui periferic, care determină mărimea, forma și culoarea globulelor roșii.
Ulterior se vor recomanda analize care să determine nivelul fierului sau al vitaminelor din sânge, testul de hemoragii oculte, care determină dacă există sângerări la nivelul sistemului digestiv, analize care vor orienta spre tipul de anemie.
„Deși multe tipuri de anemie nu pot fi prevenite, o alimentație sănătoasă ajută la evitarea producerii anemiilor prin deficit de fier și vitamine. Dieta trebuie să includă alimente bogate în fier ca, vegetale cu frunză verde închis, precum spanacul, apoi carne de vită, fructe uscate, nuci, alimente bogate în vitamina B12, adică lactate și carne, în general, și alimente bogate în acid folic ca: citrice, năut, linte și fasole”, a explicat medicul.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe