Newsflash
Știri

Specialist hematolog: Anemia poate determina multe probleme de sănătate

de Dorina Novac - aug. 24 2021
Specialist hematolog: Anemia poate determina multe probleme de sănătate

Anemia afectează aproximativ 24% din totalul populației pământului, fiind cea mai răspândită afecțiune hematologică, a precizat dr. Cătălin Țiplea, specialist hematologie la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Anemia apare atunci când numărul de celule roșii din organism, numite hematii, scade, din diferite cauze.

medic specialist hematologie
Sursă imagine: Spitalul Victor Babes Timisoara // Facebook

„Hemoglobina este o proteina a celulelor rosii care contine fier si transporta oxigenul in organism, astfel ca o scadere a numarului de celule rosii aduce o serie de simptome: paloarea tegumentelor, dureri de cap dimineata, slabiciune sau senzatie de oboseala permanenta, lipsa poftei de mancare, maini si picioare reci, palpitatii, ameteala”, a explicat dr. Cătălin Țiplea.

Potrivit medicului, există mai multe tipuri de anemie:

  • Anemia feriprivă – cea mai frecventă formă de anemie, care apare atunci când nu avem suficient fier în corp, fie din cauza unei alimentații inadecvate, fie din cauza unor pierderi de sânge pe fond gastrointestinal sau ginecologic. De asemenea, sarcina poate duce la un consum crescut de fier în organism.
  • Anemia prin deficit de vitamine – este cauzată de nivelul scăzut de vitamina B12, vitamina B9 (acid folic), pe fondul unei nutriții deficitare în vitamine sau alterarea absorbției gastrice.
  • Anemia hemolitică – apare atunci când celulele roșii sunt distruse mai repede decât poate organismul să le înlocuiască cu celule roșii noi. Cauzele pot fi infecții, boli autoimune, afecțiuni inflamatorii cronice, anomalii congenitale ale celulelor roșii și chiar administrarea de anumite medicamente.
  • Anemia aplastică – apare atunci când măduva osoasă nu produce destule celule sanguine, adică, pe lângă scăderea numărului de celule roșii, este afectat atât numărul de leucocite, celule ale sistemului imunitar, cât și numărul de plachete cu rol în coagularea sângelui. Cauzele pot fi atât ereditare, cât de expunere la anumite substanțe toxice, după chimioterapie sau după infecția cu anumite virusuri.
  • Anemia secundară bolilor cronice – apare la pacienții cu infecții, neoplazii sau boli inflamatorii, și care persistă mai mult de una sau doua luni. Poate apărea după infecții pulmonare, infecții de tract urinar, boli inflamatorii cronice, ca poliartita reumatoidă sau lupus eritematos cronic, ori boli neoplazice, ca mielom multiplu, leucemii, carcinoame.

„Netratată, anemia poate determina multe probleme de sănătate: oboseală extremă, cu imposibiliatea îndeplinirii îndatoririlor zilnice, complicații ale sarcinii, precum nașterea prematură, complicații cardiace, inclusiv insuficiență cardiacă. Pierderea masivă de sânge provoacă anemia acută severă, care poate fi fatală”, a menționat dr. Cătălin Țiplea.

Medicul a subliniat că diagnosticul de anemie se stabilește pe baza anamnezei, examenului clinic și prin efectuarea analizelor de laborator: hemoleucograma, care arată numărul de celule roșii și nivelul hemoglobinei, reticulocite, care arată numărul de hematii tinere din organism, și examenul sângelui periferic, care determină mărimea, forma și culoarea globulelor roșii.

Ulterior se vor recomanda analize care să determine nivelul fierului sau al vitaminelor din sânge, testul de hemoragii oculte, care determină dacă există sângerări la nivelul sistemului digestiv, analize care vor orienta spre tipul de anemie.

„Deși multe tipuri de anemie nu pot fi prevenite, o alimentație sănătoasă ajută la evitarea producerii anemiilor prin deficit de fier și vitamine. Dieta trebuie să includă alimente bogate în fier ca, vegetale cu frunză verde închis, precum spanacul, apoi carne de vită, fructe uscate, nuci, alimente bogate în vitamina B12, adică lactate și carne, în general, și alimente bogate în acid folic ca: citrice, năut, linte și fasole”, a explicat medicul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe