Newsflash
Știri

Spațiu de suport pentru părinții care au pierdut un copil la naștere

de Dorina Novac - mar. 14 2023
Spațiu de suport pentru părinții care au pierdut un copil la naștere

Spitalele Filantropia și „Dr. I. Cantacuzino” din București vor avea un spațiu de suport pentru mamele care au născut un copil care nu a supraviețuit.

În cadrul proiectului „Mame fără Flori”, Asociația Zi de Bine, în colaborare cu AMI, vor amenaja un spațiu ce va fi dotat cu două unități CuddleCot™, landouri prevăzute cu un dispozitiv frigorific, potrivit pentru astfel de contexte, astfel încât părinții unui copil născut mort să își poată lua rămas bun.

Mame fara flori

De asemenea, proiectul include și organizarea de grupuri de consiliere și suport pentru gravide și proaspeții părinți.

„Cauza acestei luni este una specială și poate cea mai grea. Realitatea este că, în fiecare an, peste o mie de mame din România își iau rămas bun de la copilul lor. Momentul devastator prin care ele trec are nevoie de toată atenția, grija și gândurile noastre bune. Dar și de sprijin concret. Sperăm că suportul și consilierea psihologică puse la dispoziție prin intermediul acestui proiect îi vor ajuta pe părinți să treacă puțin mai ușor prin această dramă”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Inițiativa cuprinde și organizarea grupurilor de informare și suport pentru gravide, proaspetele mame și partenerii lor, pentru ca aceștia să primească informații de actualitate privind sarcina, nașterea, alăptarea, îngrijirea copilului și, mai ales, îngrijirea mamei.

„Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, în România, mortalitatea perinatală și decesele neonatale au fost de 7,08 la mie, totalizând 1.280 de decese. Astfel, multe mame ies din maternități fără un copil în brațe, iar sprijinul pe care acestea le primesc este aproape inexistent. Femeile aflate într-o astfel de situație vor putea participa la grupuri de suport”, se arată într-un comunicat.

Parteneri în această inițiativă sunt Asociația Moașelor Independente (AMI), parte a organizațiilor internaționale European Midwives Association (EMA) şi International Confederation of Midwives (ICM) care, din 2013, își propune să promoveze profesia de moașă în România și să contribuie la sănătatea femeii de vârstă fertilă, a mamei și copilului.

„Mamele care își pierd copiii la naștere sunt tot mame. Credem că e important ca toată lumea să vadă asta, indiferent că vorbim despre personalul medical din spital, despre familia și prietenii ei sau despre colegii de la muncă. Știm din toată experiența noastră că aceste mame au nevoie de mult sprijin și de multă claritate și vrem să vorbim despre asta și să creăm un spațiu sigur, blând și conținător, unde mamele fără flori să poată să fie văzute și să poată exista, să poată avea un pic de alinare și acces la o despărțire așa cum au nevoie, așa cum simt”, a precizat Irina Mateescu, vicepreședintă, Asociația Moașelor Independente.

CuddleCot este un landou care conține un dispozitiv de răcire, așa încât copilul fără viață să poată fi păstrat în condiții corecte pentru astfel de situații.

Dispozitivul e folosit în majoritatea spitalelor din Marea Britanie, în țări din Europa, Australia sau SUA.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe