În cadrul acestei campanii, 311 elevi au participat, recent, la uneveniment de informare și conștientizare asupra infecției cu HPV.
Societatea Română de Medicină Preventivă (SRMP) continuă eforturile de conștientizare privind sănătatea adolescenților prin campania „Generația HPV-free”. Pe 14 noiembrie, SRMP a organizat un eveniment dedicat tinerilor din localitatea Breaza, în parteneriat cu Primăria orașului Breaza, Direcția Generală a Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza, Inspectoratul Școlar Județean Prahova, MIA Ambasadoare de Prevenție și Asociația „Din Grijă pentru Copii”.
Astfel, 311 elevi și cadre didactice au umplut amfiteatrul primăriei din localitate și au aflat despre infecția cu HPV – una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală – și despre importanța vaccinării și screeningului pentru prevenirea cancerului de col uterin.
Elevii au primit materiale educative: broșuri și flyere și au avut ocazia să interacționeze cu specialiștii și voluntarii SRMP, de la care au primit răspunsuri avizate într-un mediu deschis și educativ, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.
„Doar 2 din cei 311 elevi prezenți știau ce este virusul HPV. Această statistică ne arată cât de necesare sunt educația și informarea corectă. Prin astfel de acțiuni ne dorim să creștem gradul de informare, să încurajăm vaccinarea și să sprijinim programele de screening, esențiale pentru sănătatea publică”, spune conf. dr. Roxana Bohîlțea, președinta SRMP.
„Ne bucurăm că elevii noștri au avut acces la aceste informații direct de la experți. Ei au înțeles că este vital să știe, să fie informați, să caute soluții pentru că există o rezolvare pentru orice atâta vreme cât respectăm recomandările medicilor și facem tot ce putem pentru a rămâne sănătoși”, spune și Alina Nicola, directorul Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza.
În anul 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat inițiativa globală „Cervical Cancer Elimination Day of Action” (17 noiembrie), stabilind ținte ambițioase pentru eradicarea cancerului de col uterin până în 2030. Obiectivele strategice includ vaccinarea a 90% dintre fetele eligibile împotriva HPV, acces la screening pentru 70% dintre femei și tratament pentru 90% dintre cele cu rezultate pozitive la screening. În România, rata de vaccinare HPV este încă foarte scăzută, de doar aproximativ 6%, în ciuda disponibilității vaccinului gratuit pentru tinerii cu vârste între 11 și 19 ani prin Programul Național de Vaccinare.
„Potrivit ultimelor statistici (anul 2022), România înregistrează cele mai ridicate rate de incidență și mortalitate prin cancer de col uterin din Europa, situație agravată de lipsa unui program funcțional de screening”, subliniază conf. dr. Roxana Bohîlțea. „Pentru a răspunde acestei nevoi, SRMP a elaborat un proiect coerent al centrelor de screening pentru a oferi comunității acces facil la servicii de medicină preventivă”, mai spune președinta SRMP.
Inițiativa de la Breaza face parte din misiunea SRMP de a promova sănătatea publică prin campanii de conștientizare și prevenție accesibile și adaptate nevoilor adolescenților și comunităților locale. Pentru mai multe informații despre activitățile și campaniile SRMP, vizitați site-ul oficial www.srmp.ro.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe