Newsflash
Știri

SNMF nu recomandă folosirea de antibiotice în virozele necomplicate

de L. Budin - ian. 16 2023
SNMF nu recomandă folosirea de antibiotice în virozele necomplicate

Reprezentanții SNMF recomandă populaţiei să solicite consult medical, să evite automedicația, și să conştientizeze faptul că, în cazul virozelor, nu e necesară administrarea de antibiotic.

Această perioadă, marcată printr-un număr mare de cazuri de viroze respiratorii - viroze sezoniere, gripă, infecţii cu virusul SARS-CoV-2 - , este dublată de îngrijorarea legată de accesul la medicamentele necesare tratamentului acestor viroze, arată, într-un comunicat, reprezentanții Asociației Societatea Națională de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF).

vm-medicamente

Dorim să precizăm că este mai uşor să previi decât să tratezi o boală. Reamintim că, pentru acest lucru, putem beneficia de profilaxia primară prin diversele tipuri de vaccinări care pot fi efectuate la medicul de familie şi de un stil de viaţă sănătos legat de alimentaţie, activitate fizică şi odihnă necesară pentru avea un sistem imunitar eficient”, spun cei de la SNMF. 

Respectarea regulilor de protecţie personală nespecifice, prin evitarea locurilor aglomerate, purtarea măştilor în spaţii închise şi etichetarea tusei şi a strănutului, igiena corporală şi a mâinilor rămân în continuare recomandări foarte utile.

Este important ca populaţia generală să cunoască faptul că tratamentul unei afecţiuni se bazează pe substanţele active şi dozajul pe care le conţine un medicament şi nu pe denumirea comercială a acestuia. Deciziile terapeutice au la bază principiile active necesare tratării unei afecţiuni şi adaptarea schemei în funcţie de particularităţile pacientului. Schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză, comorbiditățile pe care le are pacientul”, mai adaugă reprezentanții SNMF.

Nu există scheme de tratament universal valabile şi, în niciun caz, nu se recomandă folosirea de antibiotice în virozele necomplicate, se subliniază.

Prin urmare, recomandăm populaţiei generale să solicite consult medical, să evite automedicația, să conştientizeze faptul că, în cazul virozelor, nu este necesară administrarea de antibiotic, iar eliberarea medicaţiei antivirale se face în baza unei prescripţii medicale”, subliniază cei din Biroul Executiv al SNMF.

Este important ca abordarea terapeutică să cuprindă substanţele active necesare în doza corectă, indiferent de denumirea unui produs sau a altuia. Respectarea acestor principii va avea ca rezultat vindecarea şi recuperarea rapidă, cu evitarea complicaţiilor virozelor din acest sezon, se mai arată.

Dr. Mihai Craiu trage un semnal de alarmă despre administrarea pripită a unor antibiotice

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe