Newsflash
Internaționale

Sertralina, un antidepresiv cu efect antineoplazic

de Dr. Diana Andronache - nov. 27 2020
Sertralina,  un antidepresiv cu efect antineoplazic

Rezultatele unui studiu publicat în Molecular Cancer Therapeutics oferă noi informaţii moleculare asupra modului de acţiune a sertralinei.

poza 3Sertralina, un inhibitor selectiv al recaptării de serotonină, este utilizată pentru tratarea și prevenirea recurenţei episoadelor depresive, a tulburărilor de anxietate și de stres posttraumatic, dar și pentru tratarea tulburării obsesiv-compulsive.

Rezultatele unui studiu* publicat în Molecular Cancer Therapeutics oferă noi informaţii moleculare asupra modului de acţiune a sertralinei. Cercetătorii de la Universitatea din Leuven, Belgia au demonstrat activitatea antiproliferativă a sertralinei, care se manifestă prin inhibarea sintezei de serină și glicină.

Anumite tipuri de cancer devin dependente de sinteza intracelulară de serină/glicină. Pornind de la această ipoteză, medicii au testat, într-o primă fază, 1.600 de substanţe pe culturi formate din celule de drojdie, pentru a le identifica pe cele care influenţează sinteza acestor aminoacizi. Screeningul a arătat că sertralina a fost cea mai eficientă.

Ulterior, studiile efectuate pe animale de laborator au arătat că sertralina în combinaţie cu alţi agenţi terapeutici poate inhiba proliferarea celulelor neoplazice din cancerul mamar.

Observaţiile acestor cercetări experimentale pot avea implicaţii terapeutice importante, contribuind la crearea de noi terapii pentru cancerele dependente de sinteza serinei și a glicinei.


Notă autor:

*https://scitechdaily.com/antidepressant-sertraline-zoloft-helps-inhibit-growth-of-cancer-cells/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe