Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Senzor ingerabil pentru depistarea problemelor intestinale

de Florentina Ionescu - feb. 24 2023
Senzor ingerabil pentru depistarea problemelor intestinale

Graţie progreselor din domeniul tehnologiilor medicale, medicii ar putea să diagnosticheze mai ușor tulburările de motilitate gastrointestinală, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian, constipaţia și gastropareza.

senzorul ingerabil pentru problemele tractului gastrointestinal

Inginerii de la Massachusetts Institute of Technology și cei de la California Institute of Technology au creat recent un senzor ingerabil a cărui localizare poate fi monitorizată pe măsură ce micul dispozitiv se deplasează prin tractul digestiv. Acesta i-ar putea ajuta în viitor pe medici să diagnosticheze cu mai multă ușurinţă tulburările de motilitate intestinală.

Micul dispozitiv funcţionează prin detectarea unui câmp magnetic de către o bobină electromagnetică localizată în afara corpului. Forţa câmpului variază în funcţie de distanţa faţă de această bobină, astfel că poziţia senzorului în intestin poate fi calculată pe baza măsurării câmpului magnetic.

Ideea cercetătorilor a fost de a dezvolta o capsulă care să poată fi înghiţită și care apoi să transmită un semnal. Semnalul ar dezvălui în timp real unde anume se află capsula în tractul gastrointestinal, permiţându-le medicilor să determine ce parte a acestuia cauzează o încetinire în mișcarea ei. Totodată, capsula le-ar permite specialiștilor să determine modul în care ar putea trata boala pacientului.

Un astfel de dispozitiv ingerabil ar putea reprezenta o alternativă la procedurile medicale mai invazive, așa cum este endoscopia digestivă. Modalitatea este  folosită în prezent pentru a diagnostica tulburările de motilitate intestinală. Noua metodă ar putea fi aplicată de pacient în confortul propriei case.

 

 


Notă autor:

https://medicalxpress.com/news/2023-02-ingestible-sensor-doctors-gastrointestinal-difficulties.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe