Newsflash
Cultură

Semiologia, un domeniu în continuă adaptare

de Dr. Camelia Cristina DIACONU - apr. 18 2014
Semiologia, un domeniu în continuă adaptare
La Editura Medicală Universitară „Iuliu Haţieganu“ a apărut primul volum al cărţii Semiologie medicală, sub redacţia Dan L. Dumitraşcu, Daniela Fodor, Adriana Albu. În colectivul de autori se regăsesc cadre didactice de la catedra de semiologie a Clinicii Medicale II a UMF „Iuliu Haţieganu“, alături de colaboratori de la Clinica Medicală IV (cealaltă clinică unde se predă semiologie). Aşa cum menţionează în prefaţă profesorul D. L. Dumitraşcu, Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca are o lungă tradiţie în elaborarea unor manuale de semiologie, de la celebrul „Tratat elementar de semiologie şi patologie medicală“ de Haţieganu-Goia, apărut în perioada interbelică (1934), la „Semiologia“ lui Viorel Gligore (1977), manualul profesorului Horaţiu Boloşiu, din 1994 ş.a. Faptul că, în ultimele decenii, mijloacele din ce în ce mai complexe de explorare imagistică au schimbat parţial abordarea diagnostică a unui bolnav nu a redus cu nimic importanţa examenului clinic şi a anamnezei. De la bun început, autorii precizează faptul că au introdus informaţii noi provenite din progresul cunoştinţelor de genetică, epidemiologie, psihosomatică etc. şi că au renunţat la descrierea unor manevre clinice nefolosite actualmente, a unor semne şi simptome mai puţin specifice şi a unor tehnici de explorare abandonate.
Noul manual clujean de semiologie are două volume: primul cuprinde semiologia generală, iar al doilea, semiologia aparatelor şi sistemelor. Primul volum conţine etapele anamnezei, simptomele generale, particula­rităţile anamnezei în funcţie de specialitatea medicală, precum şi dificultăţile realizării anamnezei în cazuri speciale. În introducere, aflăm un scurt istoric al învăţământului de semiologie din România şi informaţii despre particularităţile predării semiologiei în celelalte ţări europene. Problemele interrelaţiei medic–pacient sunt dezbătute într-un capitol dedicat, în care sunt afirmate principiile unei bune comunicări medicale şi sunt sugerate mijloace de evitare a posibilelor erori apărute în comunicarea dintre medic şi pacient. Autorii propun metode de abordare clinică a pacienţilor dificili, care nu pot comunica sau care aparţin altor culturi, situaţie deloc rară, dacă ne gândim la diversificarea structurii populaţiei sub aspect etnic, datorită mondializării. Un subcapitol este dedicat analizării principalelor simptome pentru care pacientul solicită consult medical: durerea, astenia fizică, tulburările de somn, vertijul, modificările apetitului, tulburările tranzitului intestinal etc. În continuare, sunt prezentate tehnicile de bază ale examenului obiectiv general: inspecţia, palparea, percuţia şi auscultaţia, filtrate prin prisma experienţei personale a autorilor.
Informaţiile generale obţinute în urma examenului obiectiv sunt cele referitoare la starea generală, conformaţia somatică, tipul constituţional, starea de conştienţă, atitudinea, mobilitatea, temperatura corporală. Toate aceste elemente sunt detaliate în partea a doua a cărţii, plecând de la datele fiziologice şi ajungând la cele patologice. Autorii subliniază faptul că anamneza trebuie permanent integrată cu examenul obiectiv, neputându-se stabili o demarcaţie clară între aceste două componente ale examenului clinic. La finalul examenului obiectiv, medicul poate apela la examenul clinic instrumental, prin utilizarea stetoscopului, tensiometrului, termometrului, lupei, cântarului, ciocănelului de reflexe, oftalmoscopului, otoscopului sau diapazonului.
Cartea este destinată în primul rând studenţilor la medicină, pe care îi introduce în abordarea diagnostică a unui bolnav prin metode clinice, însă este deopotrivă utilă ca sursă de informare şi medicilor rezidenţi în medicină internă sau specialităţi derivate. Datele teoretice sunt susţinute de o bogată iconografie, care ilustrează cele mai frecvente manifestări cutanate ale bolilor interne, tipurile de facies, modificările patologice ale cutiei toracice. Ne rămâne să aşteptăm apariţia celui de al doilea volum al Semiologiei medicale a autorilor clujeni, dedicat semiologiei aparatelor şi sistemelor, pentru a ne actualiza cunoştinţele în acest domeniu aparent neschimbat şi totuşi în continuă adaptare la realităţile zilelor noastre.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe