Newsflash
Internaționale

Se pot obține șase doze dintr-un flacon de vaccin Pfizer BioNTech

de Florentina Ionescu - ian. 14 2021
Se pot obține șase doze dintr-un flacon de vaccin Pfizer BioNTech

Pe platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 se arată că pot fi extrase 6 doze de vaccin din flaconul de ser produs de Pfizer BioNTech.

La 8 ianuarie 2021, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis recomandarea modificării Rezumatului Caracteristicilor Produsului vaccinului Comirnaty produs de compania Pfizer BioNTech, conform căreia pot fi extrase 6 doze de vaccin din flacon în aceleași condiții de diluție, volumul de rezervă fiind suficient, se arată într-un comunicat publicat de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

diluare vaccin impotriva COVID-19

Rezumatul Caracteristicilor Produsului a fost astfel modificat și a fost impusă următoarea condiționare:

„Pentru a extrage 6 doze dintr-un singur flacon, trebuie utilizate seringi și/sau ace cu spațiu mort redus. Spațiul mort redus al seringii combinat cu spațiul mort redus al acului nu trebuie să depășească un volum de 35 microlitri. Dacă se utilizează seringi și ace standard, este posibil să nu existe un volum suficient pentru a extrage a șasea doză dintr-un singur flacon. Fiecare doză trebuie să conțină 0,3 ml de vaccin. În cazul în care cantitatea de vaccin rămasă în flacon nu poate furniza o doză integrală de 0,3 ml, flaconul și orice volum în exces trebuie eliminate”, se arată pe plaforma CNCAV.

Informațiile din prospect arată că într-adevăr pot fi obținute 6 doze dintr-un flacon:

  • „După diluare, un flacon (0,45 ml) conține 6 doze a câte 0,3 ml”;
  • „Flacon multidoză, cu capacitatea de 2 ml, transparent (sticlă de tip I) prevăzut cu dop (cauciuc bromobutilic sintetic) și capac fără filet din plastic, detașabil, cu sigiliu din aluminiu. Fiecare flacon conține 6 doze”.

Mai multe detalii pe acest subiect găsiți la acest link și la pe site-ul EMA.

vaccin 6 doze sursa foto ema

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe