Newsflash
Sănătate privată

Spitalele private din România ajută refugiații din Ucraina

de Florentina Ionescu - feb. 28 2022
Spitalele private din România ajută refugiații din Ucraina

Mai multe rețele care furnizează servicii medicale private au anunțat că vor ajuta refugiații ucraineni în contextul războiului actual.

Enayati Medical City, primul „oraș medical” din România, se alătură demersurilor autorităților, al tuturor organizațiilor și al oamenilor care, din solidaritate, oferă ajutor ucrainenilor care au fost nevoiți să își părăsească țara. 

enayati medical city sprijin pentru refugiati ucraina

Împreună cu partenerii săi, Enayati Medical City a anunțat ieri, la prânz, că își deschidem porțile larg și că oferă persoanelor refugiate din calea războiului:

  • servicii medicale, 
  • 20 de locuri de cazare, 
  • mese asigurate. 

„Primii refugiați care au nevoie de acest ajutor vor sosi în următoarele 24 de ore! Muțumim partenerilor noștri Spitalul Monza, Neolife Medical Center Romania, Green Food Hub, Dr Leventer Centre, Concierge Medical”, se arată pe pagina oficială de Facebook a „orașului medical”.

Aparatură medicală și materiale sanitare

Și alte rețele ori spitale care oferă servicii medicale în sistemul privat au anunțat că vor da o mână de ajutor refugiaților din calea războiului. Astfel, MedLife România a anunțat, sub hashtagul #FacemImpreunaBine, că a primit de la partenerii săi o listă de nevoie de la cele mai afectate spitale din Ucraina. 

Crucea Roșie Română: strângere de fonduri pentru cetățenii ucraineni 

„Criza din Ucraina a scurtat nopțile. Aseară am primit de la partenerii noștri Asociatia ZI de BINE și de la Ambasada Ucrainei o listă de nevoi de la cele mai afectate spitale din țară. În mai puțin de 24 de ore am strâns peste 30 de tone de aparatură medicală și materiale sanitare, din toate unitățile MedLife. Pe această cale vreau să le mulțumesc tuturor colegilor pentru mobilizare și solidaritate. În astfel de momente, umanitatea este principala noastră armă. Împreună chiar putem să facem bine”, a declarat Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group.

Astfel, grupul MedLife continuă să fie parte din efortul comun de ajutorare a Ucrainei printr-o donație de aparatură medicală, materiale sanitare și medicamente către spitalele afectate de război - de la ecografe, paturi de spital, aparatură pentru sălile de intervenții chirurgicale, dispozitive medicale pentru dezinfecție și sterilizare, aparate de laborator și medicamente, se arată pe pagina oficială de Facebook a grupului.

„Materialele sunt colectate acum la sediul central MedLife, urmând ca din această seară să fie transportate către Ucraina de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. La graniță, materialele vor fi ridicate și livrate către spitale de autoritățile locale ucrainene.”

Testări COVID și servicii medicale

De servicii medicale gratuite vor beneficia, în această perioadă, cetățenii ucraineni în toate policlinicile Regina Maria și în centrele partenere din întreaga țară, potrivit unui anunț al reprezentanților rețelei.

Astfel, Rețeaua Regina Maria oferă servicii medicale gratuite pentru vecinii noștri ucraineni obligați să își găsească un refugiu departe de casă. 

Gama de îngrijiri pusă la dispoziția acestora include servicii integrale de policlinică și imagistică, precum și analize de laborator, testări PCR și antigen, precum și consiliere psiho-emoțională.

De exemplu, servicii complete de policlinică pot fi accesate în mod gratuit în toată rețeaua de policlinici Regina Maria, precum și în cele peste 300 de clinici partenere din întreaga țară.

În plus pe lângă serviciile de policlinică, cetățenii refugiați în România pot accesa în mod complet gratuit și orice serviciu de imagistică, precum și peste 100 de analize de laborator.

Serviciile sunt disponibile pentru toti refugiatii care vin din Ucraina, indiferent de nationalitate, în baza unei dovezi de călătorie din țara vecină (pașaport, carte de identitate sau certificat de naștere pentru cetățenii ucraineni sau viză ucraineană/de muncă, atestat de muncă sau de rezidență pentru persoanele de alte naționalități). 

A fost lansată Dopomoha, o platformă pentru ucrainenii care caută refugiu în România 

Rețeaua oferă și suport pentru cazuri medicale complexe. Astfel, a fost creată o adresă de email dedicată, pentruucraina@reginamaria.ro, la care puteți scrie pentru cazuri medicale mai complexe, care nu pot fi rezolvate în clinicile rețelei și care ar putea necesita intervenții chirurgicale și/sau spitalizare. Acestea pot include, dar nu se limitează la: pacienți oncologici sau cu afecțiuni cardiace, femei însărcinate sau mame cu nou-născuți.

Totodată, rețeaua a inclus pe lista de servicii oferite gratuit și testările PCR și antigen rapid, în special pentru ucrainenii care sunt în tranzit în România, către altă țară europeană. Recoltările se pot face în rețeaua de policlinici și în toate punctele de recoltare Regina Maria, pe baza unui document care atestă cetățenia și domiciliul ucrainean.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe